На фона на проливен дъжд 63-годишната Русеф приветства множеството, излязло на улиците на столицата Бразилия, от президентския "Ролс-Ройс", охранявана от шест служителки на силите за сигурност. След това тя положи клетва като 40-ия президент на най-голямата икономика в Южна Америка в долната камара на парламента в присъствието на 800 поканени гости, предадоха Франс прес и ДПА.

Първата жена държавен глава на Бразилия - държава с население от 191 милиона души, бе аплодирана дълго от депутатите и гостите. Народните представители скандираха: "Дилма, Дилма". 

Сред тях бяха високопоставени представители на 47 страни, включително над 20 държавни и правителствени ръководители. България бе представена от премиера Бойко Борисов. Българската делегация включва още министърът на външните работи Николай Младенов и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков.
 
След като произнесе своята реч, Русеф отиде в президентския дворец. Там тя бе приета от напускащия поста си неин предшественик на поста Лула да Силва. Русеф, която е икономист по професия и бивша партизанка, лежала 3 години в затвора, където е била подлага на мъчения, наследява на поста един изключително популярен президент левичар. Тя е бивш началник на канцеларията на 65-годишния Лула и предизборната й кампания бе подкрепена от човека, който се ползва в страната със статут почти на герой. Той се радва на рекордно висок рейтинг от 87 процента след осем години начело на страната, но по конституция нямаше право на трети пореден 4-годишен мандат на поста.

Вечерта новият бразилски президент посрещна на коктейл всички чуждестранни делегации. Тогава Бойко Борисов предаде поздравителното писмо от председателя на Европейския съвет Хермн ван Ромпой, допълва bTV.

Като гаранция за приемственост, Дилма Русеф запази 11 от министрите на Лула, включително тези на финансите и на отбраната. В същото време тя показа и самостоятелност, като формира "най-женското" правителство в историята на Бразилия. Новият президент наследява една Бразилия, която преживява истински икономически бум, но остава сред държавите с най-големи социални неравенства в света, като под прага на бедността в страната живеят 18 милиона души. Дилма Русеф вече беше обявила за приоритет на своето управление "изкореняването на мизерията".

Други предизвикателства пред новия бразилски президент ще са изоставането в областта на здравеопазването и образованието, борбата с корупцията и реформирането на политическата, фискалната и пенсионната система. Дилма Русеф освен това ще трябва да осигури огромните инвестиции, предвидени във връзка със следващото Световно първенство по футбол, домакин на което през 2014 г. ще бъде Бразилия, и с Летните олимпийски игри през 2016 г. в Рио де Жанейро.