Тригодишната Салва, чийто баща я научи да се смее на звука на бомбите, за да не се страхува, вече е в безопасност в Турция.

Салва стана хит във видеообмена в социалните мрежи, където се появи в последните дни на февруари. Това тя възприема като игра, докато военни самолети хвърлят бомби близо до нейния дом в Идлиб, отбеляза Би Би Си (BBC).

Турското правителство й помогна заедно с родителите си да премине границата.

Близо милион души са напуснали домовете си в посока сирийско-турската граница от декември насам на фона на тежки сражения в района на Идлиб между подкрепяните от Турция бунтовници и сирийските правителствени сили, подкрепяни от Русия.

Идлиб е последната голяма крепост, държана от бунтовници в Сирия.

Embed from Getty Images

Салва и нейният баща Абдула Мохамад измислиха уникален начин да се справят с въздушните удари. Той я научи на това, че вместо да се плаши, тя може да се смее на звука на бомбите. Бащата използва звука на фойерверки, за да покаже на Салва, че силните шумове могат да бъдат и смешни и смята, че играта помага на дъщеря му да остане спокойна и щастлива.

Играта между баща и дъщеря предизвика съчувствието на много хора и накара турското правителство да им помогне да избягат. Семейството премина в Турция през граничния пункт Силвегозу на 25 февруари и бе отведено в бежански лагер в Рейханли в Южна Турция, съобщава Анадолската агенция.

Репортерът на "Гардиън" Битън МакКирнън туитна снимка на Салва и нейния баща във вторник, 3 март.

"За първи път тя може да се смее на нормални неща", написа тя.

Пред турските медии Абдулах Мухамад заяви, че с видеото той и дъщеря му са се опитали да изпратят послание до международната общност. Добави, че е щастлив, че е пристигнал в Турция и че Салва ще получи шанса да отиде на училище.

"Надявам се, че конфликтът в Сирия скоро може да приключи и че ще мога да се върна", цитира думите му Анадолската агенция.

С посланието си Ахмад искал да предизвика вниманието на международната общност

Снимка: AP/БТА

Турция вече е дала подслон на 3,7 милиона сирийски бежанци. Анкара обаче миналата седмица отмени контрола върху мигрантския поток към ЕС. Турция взе това решение, след като претърпя тежка военна загуба в Идлиб, където при сражение със сирийската армия загуби десетки войници.

В резултат десетки хиляди мигранти - сирийци, иракчани, афганистанци, иранци, се отправиха към Одрин и оттам към турско-гръцката граница с намерението да я преминат незаконно в района на пункта Пазаркуле/Кастаниес. От петък мигрантите се опитват да преминат на гръцка територия, като хвърлят камъни и други предмети срещу гръцката полиция, разположено по границата. Те от своя страна са отговорили със сълзотворен газ.