Десетки хиляди граждани на Колумбия излязоха по улиците, за да протестират срещу икономическите и социалните реформи, предложени от лявото правителство на президента Густаво Петро, предаде Ройтерс.

Петро казва, че реформите са насочени срещу силното неравенство, а опонентите му твърдят, че планираните законодателни промени ще нанесат щети на икономиката на страната, която и без това се намира в тежко положение. Реформите бяха сред ключовите обещания в предизборната кампания на 64-годишния държавен глава, който встъпи в длъжност през 2022 година.

Според властите около 70 000 души са се включили в шествието по улиците на столицата Богота, чиято крайна точка бе централният площад "Симон Боливар". Демонстрантите скандираха лозунги като "долу Петро" и носеха национални знамена.

Протести имаше и в градовете Меделин и в Кали.

Повод за недоволството стана решението на сенатска комисия да отхвърли предложение за здравна реформа, чиято цел бе да се отнеме властта на застрахователите и да се разшири достъпа до здравни грижи, след като правителството пое контрола върху две големи застрахователни компании с аргумента, че не са осигурявали адекватни грижи за пациентите.

Очаква се правителството да внесе ново предложение за реформа в здравеопазването след началото на новата сесия на парламента през юли. Депутатите все още обсъждат пенсионните и трудовите реформи.