Гръцките власти обявиха извънредно положение в района край гръцкия град Александруполис, където трети ден пожарникарите се борят с огнената стихия. В разразил се тази сутрин пожар в гръцката област Беотия загина човек. Властите забраниха посещения в паркове и гори, намиращи се в зоните с повишена опасност от пожари.

Най-силно бушува огънят в село Монастираки, като в борбата със стихията са включени и противопожарни самолети. Над района се е образувал черен димен облак, а гръцките власти са принудени да затварят пътя, предаде гръцката национална телевизия ЕРТ, цитирана от БТА.

До момента са евакуирани 12 села, изгорени са къщи и една църква. Хиляди декори горска и обработваема площ са изпепелени, както и пчелни кошери и животновъдни ферми.

Седем пожарникари и един доброволец с дихателни проблеми и леки изгаряния са били настанени в болница. Петима от приетите пациенти са били изписани.

Поради пожара беше затворен граничният контролно-пропускателен пункт между Гърция и Турция Кипи-Ипсала в Североизточна Гърция.

Пожарникари, войници, доброволци и жители се борят с огъня и силните променливи ветрове в селата Нипса, Дорико и Авандас, за да предотвратят преминаването му в индустриалната зона на Александруполис.

Генералният секретариат на Гражданската защита се обърна за съдействие към програмата на ЕС "Коперник" за сателитно наблюдение и заснемане на Земята във връзка с опожарените райони и щетите, нанесени от големия пожар.

По-рано днес се разгоря пожар и в гръцката област Беотия, където един човек загуби живота си, предаде телевизия "Скай". От полицията съобщиха, че загиналият мъж е бил животновъд, който след получен сигнал от спешния номер 112 за опасност от пожар и евакуация е отишъл да спаси животните си.

След разрастването на огъня в обработваеми площи край селището Продромос в Беотия жителите и почиващите на плажа Саранти бяха предупредени да се евакуират.

На място работят 44 пожарникари, 16 противопожарни автомобила, три самолета и един хеликоптер.

Днес Генералният секретариат на Гражданската защита взе решение за превантивни забрана за преминаване, движение и престой на хора и превозни средства в националните паркове, крайградските гори, в зоните на "Натура 2000", горските екосистеми, както и в паркове и горички, разположени в зона с висок риск от горски пожари през пожароопасния сезон 2023 г. на островите край област Атика.

Забраната се отнася и за посещението на храмове и манастири, разположени в тези райони. За изпълнение на мерките са предложени и подходящи пътни знаци, бариери и контрол, като те няма да важат за хората, които живеят или работят в районите, за които се отнасят временните забрани.

За днес, освен в Атика и Беотия, е обявена висока опасност от пожари и в областите Евбея (Евия), Арголида и Коринт.