Още 13 заложници, държани от радикалната групировка "Хамас" в Газа, ще бъдат освободени в третия ден от примирието, предаде ДПА, като се позова на израелския новинарски сайт "Инет", който цитира израелски представители.

"Хамас" представи на Израел списък с 13 заложници, които ще бъдат освободени днес, съобщи израелският източник и добави, че в групата има и няколко американски граждани.

Снощи на свобода бе пусната втора група заложници, която се състоеше от 17 души, а в замяна Израел освободи 39 палестински затворници. Общо "Хамас" освободи предишните два дни 41 израелски и чуждестранни заложници, припомня Франс прес. В замяна Израел освободи 78 палестински затворници.

Около 200 от заложниците все още остават в плен на "Хамас" в Газа, след като бяха отвлечени по време на нападението на радикалната групировка срещу Израел на 7 октомври. 

Споразумението между Израел и "Хамас" предвижда поетапно освобождаване на 50 израелски жени и деца, които са отвлечени и задържани в Газа след терористичното нападение на 7 октомври. В замяна на това трябва да бъдат освободени 150 палестински затворници.

Канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху каза рано тази сутрин, че е получила списък с имената на заложниците, които ще бъдат пуснати на свобода днес, но нямаше информация колко е техният брой. "Инет" съобщи, че този път заложниците, които са роднини, няма да бъдат разделяни, както бе в случая на втората група. 

Премиерът на Тайланд Срета Тависин потвърди днес, че четирима тайландски заложници са освободени от палестинското ислямистко движение "Хамас", предаде Ройтерс.

Четирима тайландски граждани бяха освободени при пускането на свобода на втора група заложници в Газа, заяви премиерът в социалните мрежи.

Снимка: БТА, AP Sakchai Lalit

"Всички те са в добро психическо здраве и са в състояние да говорят нормално", съобщи Срета Тависин в социалната платформа "Екс" (известна в миналото като "Туитър").

"Те искат да си вземат и да се свържат с роднините си", каза още тайландският премиер.

Военното крило на палестинското ислямистко движение "Хамас" заяви вчера вечерта, че е предало 13 израелски заложници и четирима чужденци на Международния комитет на Червения кръст. Съобщено бе, че четиримата чужденци са тайландски граждани. "Хамас" заяви, че тайландските заложници са освободени с посредничеството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Международният комитет на Червения кръст заяви, че негови представители са закарали освободените заложници от ивицата Газа до пропускателния пункт "Рафах", който се намира на границата на палестинския анклав с Египет.

Израелската армия съобщи, че освободените от "Хамас" 13 израелски и четирима тайландски заложници вече са пристигнали в Израел, предаде Ройтерс. При безпрецедентната си атака срещу Израел на 7 октомври бойци на "Хамас" избиха стотици хора и взеха десетки заложници, които бяха отведени в ивицата Газа.