Четиримата подсъдими - афганистанец и трима българи, бяха въведени в препълнената с журналисти и зрители съдебна зала от полицаи с маски, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Делото се гледа в Унгария, където според властите са починали мигрантите, след като тръгнали от Австрия.

Бежанците - 59 мъже, осем жени и четири деца - бяха открити натъпкани в малък камион без вентилация край автомагистрала в съседна на Унгария Австрия. Смъртта им шокира Европа, докато тя се опитваше да се справи с най-големия приток на мигранти от Втората световна война насам.

"Поради тясното пространство, невъзможността да се движат, липсата на въздух и прегряването, намерените 71 жертви са починали малко след като е започнало пътуването им. Преди да настъпи смъртта им, те дълго са блъскали по стените на камиона и са викали", посочи съдът в изявление, публикувано на сайта му преди заседанието.

Това е най-голямата трагедия по Балканския маршрут, по който стотици хиляди хора от Близкия изток, Африка и Южна Азия се опитваха да са доберат до по-богатите страни в Западна Европа, отбелязва Ройтерс.

Явилите се днес в съда четирима подсъдими са обвинени също в трафик на други мигранти заедно с още седем каналджии - шестима българи и един ливанец. Само шестима от тях се явиха в съда в унгарския град Кечкемет. Според властите един все още се укрива и ще бъде съден задочно.

Прокуратурата обяви, че ще поиска за четиримата присъда доживотен затвор без право на замяна за убийство, а за останалите седем - присъди затвор със строг режим за срок до 20 години.