Решението беше обявено след приключване на първото съдебно изслушване по случая, продължило само 35 минути, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.
32-годишният нападател Брайвик бе отведен от съда в полицейска кола и под строга охрана.

Първите четири седмици той ще бъде в пълна изолация, в самостоятелна килия, без право да получава писма, без достъп до медии и без право да приема посетители, с изключение на адвоката си, реши съдия Ким Хегер, цитиран от Би Би Си.

В съдебната зала нападателят признал, че е извършил приписваните му две деяния, но не се е признал за виновен за извършване на престъпление. Той заявил, че искал чрез действията си да отправи силно послание, както и да нанесе удар на бъдещото поколение норвежки лейбъристи.

В съда Андерш Брайвик обвинил управляващата Норвежка работническа партия в масов "внос" на мюсюлмани и подчертал, че тя е предала Норвегия. Нападателят е казал, че е искал да спаси Западна Европа от мюсюлманите и исляма.
> В съдебната зала Брайвик съобщил, че е действал с две групи от помощници. Преди това той твърдеше, че е действал сам.
Във връзка с това изказване съдията не даде подробности пред журналистите, но каза, че тези твърдения на Брайвик се нуждаят от по-подробно разследване.

Ройтерс пояснява, че процесът срещу Брайвик може да започне и след година.

Брайвик днес не получил разрешение да се яви в съда в униформа, както искаше да го направи, допълва Франс прес.
По-рано, при пристигането на колата в съда върху нея се нахвърлиха демонстранти, скандиращи "кървав предател". Тъмносиньото Волво продължи по пътя си след намесата на полицията.
Всички тук го искат мъртъв, каза един от хората, нахвърлили се върху колата с удари, предаде БНР.

Междувременно стана ясно, че норвежката полиция е ревизирала данните за жертвите на двата атентата  в петък. Броят на жертвите на бомбения атентат в Осло достигна 8 души. Намален беше броят на жертвите на стрелбата, която Брайвик откри по млади активисти на остров Ютьоя. По нови данни на полицията жертвите са 68, а не 86, както се твърдеше досега. Така общият брой на убитите при двата атентата беше  ревизиран на 76 души. Досега се говореше за повече жертви на острова, защото полицията имаше трудности при събирането на информацията колко точно души е имало там, колко души са се спасили, но не са сигнализирали властите за това, и колко са били убити.