Делегация от представители на палестинското ислямистко движение "Хамас" посети Русия, съобщи днес руското външно министерство, предаде Ройтерс.

По време на разговорите руската страна е подчертала необходимостта от освобождаване на заложниците, държани от "Хамас" в ивицата Газа, допълва министерството на външните работи.

В изявлението на дипломатическото ведомство се посочва, че заместник-външният министър Михаил Богданов е приел Муса Абу Марзук, член на политическото крило на "Хамас".

"В хода на разговора бяха обменени подробни мнения по ключови аспекти на близкоизточния дневен ред с акцент върху ситуацията в и около Ирак, рязкото изостряне на обстановката в района на Червено море и продължаващата ескалация в зоната на палестинско-израелския конфликт", пише в изявлението.

"От руска страна бе акцентирано върху необходимостта от възможно най-бързото освобождаване на пленените при нападението от 7 октомври 2023 г. цивилни, които са държани от палестински фракции и сред които има и трима руски граждани", допълва руското външно министерство, цитирано от БТА.

Повече от 24 700 жители на Газа са убити във войната, съобщиха местните здравни власти 

Броят на убитите жители на Газа след избухването на войната преди повече от три месеца достигна 24 762 души, съобщи управляваното от "Хамас" здравно министерство в палестинския анклав, цитирано от ДПА. Ранени при боевете са 62 108 души, допълват оттам.

Израелската армия наскоро обяви, че общият брой на убитите палестински бойци в ивицата Газа от началото на войната е около 9000 души. Загубите на Израел се изчисляват на 194 военнослужещи, съобщиха днес израелските медии.

Войната избухна след най-кървавото нападение в историята на Израел, извършено от "Хамас" и други радикални групировки на 7 октомври. Повече от 1200 души бяха убити, а Израел отвърна с масирани въздушни удари и сухопътна офанзива.