Държавният департамент на САЩ е предупредил Турция да се въздържа от всякакви планове за сондажи в Източното Средиземноморие, които ще засилят напрежението в региона, съобщава вестник "Катимерини", позовавайки се на говорител на департамента.

Вчера беше съобщено, че започват сеизмологични проучвания южно и източно от гръцкия остров Кастелоризо (край южните брегове на Турция). За целта Анкара издаде Навтекс (навигационно съобщение за морска безопасност), с който предупреждава, че проучвателният кораб "Оруч Реис" и още два съда ще извършват операции между 21 юли и 2 август.

"Нямаме нужда от ничие разрешение за това", заяви президентът Реджеп Ердоган.

Атина обаче реагира остно. Премиерът Кириакос Мицотакис заяви, че Турция поставя под съмнение суверенните права на Гърция и на Кипър и като следствие - на цяла Европа, а командирът на генералния щаб на страната се върна спешно от посещение в чужбина.

"Насърчаваме турските власти да прекратят всякакви планове за операции и да избягват стъпки, които засилват напрежението в района", заяви по този повод днес говорителят на Държавния департамент на САЩ, окачествявайки като "спорни води" района южно и източно от гръцкия остров Кастелоризо, където Анкара планира сеизмологични проучвания.

Междувременно турското външно министерство отхвърли възраженията на Атина във връзка с турски сеизмологични проучвания в Средиземно море, като заяви, че гръцките претенции не са рационални и не съответстват на международното право, предаде турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

"Тезата, че един остров с площ от 10 километра, който се намира на 2 км от (турското крайбрежие) на Анадола и на 580 км от континентална Гърция, формира континентален шелф от 40 хиляди кв.км, не е рационална и не съответства на международното право. По тази причина отхвърляме твърденията на Гърция", заяви турското министерство в изявление, подписано от говорителя Хами Аксой.

В текста претенциите на Атина са окачествени като "максималистки".

Говорителят подчерта, че Турция отново призовава Гърция към диалог, както го е правила при различни поводи и на всякакво ниво досега, но е решена "да продължи да защитава легитимните си права, произтичащи от международното право, и интересите си".

Гръцката държавна телевизия съобщи, че въоръжените сили на страната са поставени в състояние на готовност.