Долната камара на руския парламент - , прие днес на второ четене законопроект, който забранява извършването на операции за смяна на пола, предаде Ройтерс.

Ако бъде приет, законът би забранил медици да "извършват медицинска интервенция, предназначена да промени човешкия пол", но се прави изключение за случаите на конгенитални аномалии при деца. Третото, окончателно четене е насрочено за утре, съобщи Държавната дума в своя Телеграм канал.

Бъдещият закон също така ще забрани да се променя полът в официалните документи за самоличност и няма да позволява на транссексуалните да осиновяват деца или пък да анулират действащ към момента на смяната на пола брак.

Защитниците на правата на транссексуалните в Русия се изказаха срещу законопроекта, като твърдят, че той ще отвори черен пазар за хормонални медикаменти и ще предизвика бум на самоубийствата сред транссексуалните тийнейджъри.

"Това е естествено продължение на репресивната политика от страна на руското правителство, не само по отношение на ЛГБТ общността, но и в разрез с човешките права, свободата на словото и демокрацията като цяло", заяви за Ройтерс Неф Целариус от организацията за защита на ЛГБТ правата "Изход", цитирана от БТА.

През декември президентът на Русия Владимир Путин подписа закон, който затегна ограниченията за разпространението на "ЛГБТ пропагандата", като на практика забрани всякаква публична изява на модела на поведение на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните хора в Русия. Путин определи правата на ЛГБТ общността като доказателство за моралния разпад на Запада, отбелязва Ройтерс.

ТАСС уточнява, че законопроектът е бил внесен за разглеждане от представители на всичките пет парламентарни фракции в Думата начело с нейния председател Вячеслав Володин. Той бе приет на първо четене миналия месец.

Съгласно тази парламентарна инициатива в закона "За основите на здравеопазването на гражданите в Руската федерация" трябва да се добави нова глава, в която трябва да се забрани както медицинската интервенция, така също и приемът на медикаменти във връзка със смяната на пола.

В споменатото изключение за аномалиите при децата влизат още генетичните и ендокринните заболявания, свързани с нарушено формиране на половите органи при децата.