В Ирландия от днес влизат в сила нови ограничения заради разпространението на коронавирус. Мерките включват - отмяна на организираните събития, а гражданите не трябва да напускат районите, в които живеят.

Завръща се работата от дома, като до работното място ще се ходи само ако е крайно наложително. Църковните служби ще се излъчват онлайн.

Мярка ще има и в ресторантите - те ще сервират храна само отвън.

Втора национална карантина засега бе отхвърлена като вариант от премиера на страната, с мотив, че пречи на възстановяването на икономиката.

Белгийското правителство също обяви нови ограничения за социалния живот и събиранията от петък заради коронавируса, като кафенетата и баровете ще затварят в 23 ч., предаде Франс прес.

От осем дни това работно време на заведенията е въведено в Брюксел, а от петък тази мярка вече ще важи за цялата страна за срок от един месец.

Освен това всеки човек ще може да се среща без маска с максимум трима души извън членове на домакинството си. Досега този разрешен брой беше петима души.

Белгия е с население 11,5 милиона души. Към днешна дата тя е регистрирала 132 203 заразени с новия коронавирус, в това число 10 078 починали.

От 20 септември в страната има над 30 000 положителни проби на тестове за коронавирус.

Ресторантите остават с обичайното си работно време, но на една маса може да сядат до четирима души, извън членове на домакинството, както на открито, така и на закрито.

Същото важи за посрещането та гости у дома - не повече от четирима души.

 

Междувременно броят на регистрираните заразени с новия коронавирус в Канада за едно денонощие е 2363, съобщи ТАСС, като се позовава на информация на канадското министерство на здравеопазването, разпространена във вторник.

Това е нов рекорд по този показател за страната.

Общо в Канада досега са заразени 171 323 души, от които са оздравели 143 900. Смъртните случаи от коронавирус са 9530.

На 23 септември премиерът Джъстин Трюдо предупреди, че Канада вече е изправена пред втората вълна на пандемията, която може да бъде по-лоша от първата през пролетта.

СЗО коментира кога ще има ваксина срещу COVID-19.

До края на годината може да има ваксина срещу коронавируса. Това съобщи генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус, но не разкри подробности, предаде "Ройтерс".

"Ще се нуждаем от ваксини и има надежда, че до края на този година ще имаме ваксина. Има надежда", каза той в края на двудневна среща на Управителния съвет към организацията за пандемията.

9 експериментални ваксини са подготвяни в момента, като целта на СЗО е да бъдат разпределени 2 милиарда дози до края на 2021 г.

Руската ваксина срещу коронавирус ще струва не повече от хиляда рубли (близо €11) за доза, съобщи ТАСС. Агенцията се позова на Игор Артемьев, ръководител на Федералната антимонополна служба.

Броят на случаите на заразени с новия коронавирус в света е надминал границата от 36 милиона души, съобщи Worldometers. В Русия вече са установени над 1,2 милиона души с COVID-19.

Според руския президент Владимир Путин страната се нарежда на 40-то място в света по брой случаи на 100 хиляди граждани, а по брой смъртни случаи - на 100-то място.

Повече от 27,1 милиона души вече са се възстановили от коронавируса.

В същото време броят на смъртните случаи се увеличи до 1 053 837.