Китайските власти наложиха строги ограничения за пътуване заради случаи на зараза с COVID-19 в Синцзян-Уйгурския автономен район, предаде Асошиейтед прес. Това става в момент, в който Пекин още повече затяга мерките за контрол преди ключовия конгрес на Китайската комунистическата партия, който ще се проведе по-късно този месец, отбелязва агенцията, цитирана от БТА.

Заради епидемията от COVID-19 временно спрени са влаковете и автобусите, влизащи и излизащи от Синцзян, който е с население от 22 милиона души. Броят на пътниците на полетите е намален до 75% от обичайното. В изявление на местните власти се казва, че рестрикциите са въведени, за да се предотврати рискът от разпространение на вируса, но повече подробности не се съобщават.

Както се случва често пъти с китайската драконовска политика за "нулев ковид", мерките изглеждат непропорционални спрямо новооткритите случаи на коронавирус в страната.

Националната здравна комисия регистрира в Синцзян 93 случая на зараза вчера и 97 днес, като всички те протичат безсимптомно. Служители на властите в автономния район признаха във вторник, че съществуват проблеми с откриването на случаите на зараза, но не казаха кога планират да премахнат ограниченията.

Местните власти в Китай отчаяно се стремят да не бъдат упрекнати заради появата на нови огнища на зараза в техните региони. Синцзян е под специално наблюдение, защото правителството създаде центрове за превъзпитание, подобни на затворнически лагери. Там мюсюлманските малцинства са принуждавани да се откажат от религията си, и се смята, че са подлагани на действия, които нарушават правата на човека.

Властите могат да контролират пътуването в автономния район сравнително лесно заради огромната система за наблюдение в Синцзян, разчитаща на повсеместни контролно-пропускателни пунктове, софтуер за разпознаване на лице и глас, както и мониторинг на мобилните телефони.

Си Цзинпин, лидерът на Комунистическата партия, е тясно свързан с политиката за "нулев ковид". Световната здравна организация отправи сериозни критики срещу тази политика, довела до масирани нарушения на икономическата активност, образователния процес и като цяло на ежедневието на хората.

Миналия месец автобусна катастрофа през нощта взе 27 жертви. Оказа се, че пътниците в автобуса са били принудително карани на място за карантиниране в Югозападен Китай. Този нещастен случай предизвика гняв в онлайн пространството. Оцелелите от катастрофата казаха, че са били принудени да напуснат апартаментите си, въпреки че нито един случай на ковид не е бил открит сред тях.