Атаките в Израел от вчера са добре организирано и планирано нападение на радикалите от Хамас. Така определи започналия вчера остър конфликт между Хамас и Израел, който изненада целия свят, арабистът проф. Владимир Чуков в ефира на БНТ.

"Бяхме изненадани от ускорената реакция в резултат на процеси, които текат в Близкия Изток. Защо точно сега се започва тази шества война в Израел е големият въпрос", посочи професорът.

По думите му през последните месеци има процес, който започва да протича много бързо - икономически процес, който радикалите от Хамас, няма как да приемат.

"В едно свое интервю престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салах каза, че всеки ден се приближава установяването на дипломатически отношения между Израел и Саудитска Арабия, респективно - ако подобен акт бъде осъществен, много ислямски държави биха последвали примера - нещо, което Иран не би приела", каза Чуков.

В дипломатическия процес са участвали и палестинците, които са могли да заявят своите искания, на които САЩ вероятно биха откликнали.

"Буквално преди две седвимици в Риал имаше среща на екип от САЩ и екип на Рамала, които да обсъдят това. Днес вече се чувстват много ясно различията в ислямския свят - тези, които са по-близо до Израел и другите", подчерта проф. Чуков.

Според него интересна е и позицията на Саудитска Арабия.

"Тя е умерена, с един нюанс по отношение на палестинците - ние ще видим как ще се развие тази война и тя ще зависи от броя на израелските граждани, които ще бъдат отвлечени. Там ще се търсят ефектите от тази агресия от страна на радикалите. Тези отвлечени евреи ще бъдат използвани от Хамас, за да изнудват Израел. Идеята е да бъде торпилиран този процес между Израел и Саудитска Арабия", коментира арабистът.

Израел освободи заложници, нанесе удари по Газа и в Ливан

Междувременно израелската армия заяви днес, че е подложила на артилерийски обстрел район в Ливан, от който са били изстреляни снаряди срещу Израел, предаде Ройтерс.

"Израелските сили за отбрана са подготвени за всички сценарии и ще продължат да действат във всички региони и по всяко време, за да гарантират сигурността на израелските граждани", се казва още в изявлението.

Снаряди, изстреляни от територията на Ливан, поразиха израелски военен пост във Фермите на Шабаа рано тази сутрин, заявиха пред Ройтерс трима източници в сферата на сигурността. Според източниците това е станало причина в отговор Израел да подложи на артилерийски обстрел района в Ливан, от който са били изстреляни снарядите.

Отговорност за артилерийското нападение пое ливанското шиитско движени "Хизбула", като заяви, че действа "в солидарност" с палестинския народ, предаде Ройтерс. В писмено изявление на "Хизбула" се казва, че атаката е била насочена срещу три поста, включително срещу "обект с радар" във Фермите на Шабаа - територия, окупирана от Израел през 1967 г., за която претендира Ливан.

Задържаните заложници в южния град Офаким са освободени, съобщи радио "Кан", като уточни, че при операцията са били ранени трима военни.Заложниците в кибуца Беери също са били освободени, информира израелският вестник "Аарец".

Израелското посолство в САЩ съобщава, че пленените израелци са поне стотина. На страницата си в социалната мрежа X посолството съобщава още, че над 300 израелци са убити и най-малко 1800 са ранени. Все още тази информация не е потвърдена израелското правителство.

Израелската армия призова жителите на седем района на Газа да напуснат домовете си и да се преместят в градските центрове или да намерят убежище в приюти.