На осмия ден след опустошителното земетресение в Турция спасителите все още успяват да извадят живи хора. На много места в Турция обаче издирвателните дейности вече са прекратени и се извършват разчиствателни дейности, като например в Адана днес, където в продължение на няколко дни от 7-и февруари и български спасители участваха в спасителните операции.

"Трагедия. Хиляди изравнени със земята къщи и жилищни блокове, неописуема човешка мъка и едва дишаща надежда. Истински апокалипсис!" Така първите планински спасители към БЧК, които се завърнаха от Турция, описаха гледката след опустошителните земетресения. Пет дни, денем и нощем, те се бореха за всеки човешки живот, който кучетата-спасители откриваха изпод развалините по миризмата.

Друга група наши спасители продължават да издирва оцелели в град Хатай, където днес на 175 часа днес бе извадена изпод руините жена и веднага откарана в болница. Преди това в града бе спасен седемгодишният Мустафа, който беше блокиран под руините в продължение на 163 часа.

Спасителните работници в Кахраманмарас също са се свързали с трима оцелели, за които се смята, че са майка, дъщеря и бебе, в руините на сграда, съобщи CNN Turk.

Чудо и в Ислахие, провинция Газиантеп. 40-годишната Сибел Кая, която беше под развалините на 5-етажна разрушена сграда в Ислахие беше беше спасена в 170-я час. (Вижте видеото)

Екипи извадиха от развалините и в Бесни, Адъяман, 60-годишна жена, прекарала там 166 часа. 44-годишната Найме, от Адияман, също беше спасена на 165-ия час

Общо вчера от Хатай и Адъяман след 150-ия час от труса бяха спасени четирима души, сред които три деца.

Същевременно животът в Адана се нормализира. В един от най-силно засегнатите градове Нурдагъ, който буквално е сринат със земята, обаче гледката продължава да е апокалиптична като от филм на ужасите, а спасителните акции на много места са прекратени, макар предишния ден да бе съобщено за няколко души, сред които деца, спасени в Нурдагъ след 130 часа под развалините.

В Газиантеп вчера на места продължаваха спасителните дейности, като на моменти спасителите нареждаха машините да спрат работа и всички хора в района да запазят мълчание, което пораждаше надежди, че може да има живи хора под отломките.

Турската държава и много страни предприемат действия за оказване на подкрепа за спасителните, разчиствателните дейности, за оказване на хуманитарни помощи, както и за опазване на сигурността и за евакуиране на пострадалите.

В засегнатите райони са изпратени полицаи, военни, пожарникари, служители на АФАД (Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации), много благотворителни организации, медици. Стотици хиляди доброволци от цялата страна са заминали за районите. Най-големият проблем за хората е фактът, че мнозина от оцелелите, сред които много деца, все още са принудени да спят в палаткови лагери, в колите си или буквално под небето при отрицателни температури, достигащи минус 10 градуса.

По последни данни евакуираните от бедстващите райони са около 148 000 души. Загиналите в Турция са 29 605, а заедно със сеседните части на Сирия надхвърлят 33 хиляди. Според ООН обаче броят им ще стане двойно по-голям.

Земетресенията с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер с епицентър в окръг Кахраманмараш засегнаха над 13 милиона души в 10 окръга, сред които Адана, Адъяман, Диарбекир, Газиантеп, Хатай, Килис, Малатия, Османийе и Шанлъурфа.