Четирима украинци, пленени от сепаратистите в Източна Украйна, бяха освободени и предадени на украинските власти, съобщи Асошиейтед прес.

За освобождаването им беше съобщено вчера. Днес те бяха предадени на украински служители на летището в беларуската столица Минск. Четиримата мъже изглеждаха уморени, но нямаха видими белези от лошо отношение или изтезания. Всеки от тях е прекарал в плен между една и четири години.

Конфликтът между подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна и украинските правителствени войски е отнел живота на над 13 000 души от 2014 г.

Враждуващите страни започнаха все по-рядко да си разменят пленници. Последната размяна беше уредена през 2017 г.

Сегашното освобождаване беше уредено от украинския олигарх Виктор Медведчук, който има силни връзки с руския президент Владимир Путин.

Украинският президент Володимир Зеленски не е знаел за водените преговори, предаде ТАСС. Това заяви вчера самият Медведчук, който е ръководител на партията "Опозиционна платформа - за живот". Медведчук се споразумя за освобождаването на четиримата украинци на среща вчера в Минск с лидерите на двете сепаратистки републици в Източна Украйна - Денисом Пушилин и Леонид Пасечник.