Румънската Дирекция за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма (ДРПОПТ) съобщи снощи, че след извършените обиски в офиси на компанията НИС Петрол, филиал в Румъния на руския гигант Газпром, по подозрения в разкриване на секретни служебни информации и неразрешен трансфер на информационни данни, са повдигнати обвинения на четирима души, съобщава в. "Адевърул", цитирана от БТА. 

В прессъобщение на институцията се посочва, че са конфискувани редица документи и средства за съхранение на данни, осем души са били отведени за изслушване, а на четирима от тях - румънски и чуждестранни граждани - са повдигнати обвинения за "заобикаляне на методологичните норми за прилагане на Закона за петрола".

ДРПОПТ извърши вчера обиски на девет адреса в Тимишоара и Букурещ, включително офиси на компанията НИС Петрол, румънски клон на сръбската компания НИС, която е контролирана от Газпром, както и в жилища на служители, по подозрения в шпионаж.

Според съобщението на ДРПОПТ четирите лица са обвинени, че в качеството си на служители на мултинационална компания (...) са заобиколили методологичните норми за прилагане на Закона за петрола, съответно наложените от Националната агенция за минералните ресурси процедури, и са предали непредназначени за обществеността данни за фонда от ресурси (минералните запаси) на Румъния на фирма от същия консорциум в Сърбия.

Телевизия Диджи 24 отбелязва, че разследването на ДРПОПТ, Румънската разузнавателна служба и Службата за външно разузнаване в подразделението на Газпром в Румъния е разкрило факта, че НИС Петрол е събирала данни за запасите от петрол и газ в редица периметри в западния окръг Тимиш и ги е предавала в Москва без да уведомява румънските власти какво е открила.

Въпреки че е имала задължението да предаде тези данни на румънската държава, представена чрез Националната агенция за минералните ресурси, НИС Петрол е предава всички информации директно в Белград и оттам най-вероятно в Москва, посочва изданието "Прес Алърт", отбелязвайки, че румънските власти въобще не са имали представа какво е било открито при проучванията на НИС Петрол.

Диджи 24 съобщава, че сръбският президент Александър Вучич също е коментирал случая с обиските в НИС Петрол. Той е заявил, че това вреди на имиджа на страната, тъй като НИС Петрол е сръбска компания, но ако обвиненията са верни, не става въпрос за сръбски граждани.

"Въобще не изключвам възможността за истинска виновност на НИС, но не познавам случая, не съм се занимавал с това. Важно е да подчертая, че не са сръбски граждани, няма нищо общо с нас. В голямата си част са руснаци, но ще поискаме повече информации от румънската полиция", е заявил Вучич, според Евронюз Сърбия.

Според него скандалът има връзка с позицията на Сърбия на международната сцена и има за цел "да дисциплинира онези, които някои смятат за непослушни".

"Обвиняват един от клоновете на НИС в изтичане на данни или нещо такова. Само това ни липсваше. Обяснявай сега, че това няма нищо общо със сръбската държава, когато бъде съобщено във всички новини по света, че става дума за една компания от Белград", отбелязва той.

Компанията НИС уточни, че "е сътрудничила и ще сътрудничи напълно с всички компетентни органи за изясняване на всички аспекти, свързани с дейността на компанията и служителите й в Румъния".