Чешкият президент Милош Земан беше приет в болница и му предстои операция заради травма на ръката, съобщи в Туитър неговият говорител Иржи Овчачек, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

"Президентът постъпи снощи в Централната военна болница в Прага заради нараняване на ръката и ще бъде опериран. Състоянието му не е животозастрашаващо, той е в контакт със семейството и сътрудниците си", посочи Овчачек.

Малко по-късно той съобщи, че операцията е минала нормално и пациентът сега е под лекарско наблюдение в болницата.

Седемдесет и пет годишният Земан бе опериран в болницата под обща упойка в продължение на час и половина. Животът му не е застрашен.

Според Овчачек, след като гледал новините по телевизията снощи, Земан станал без помощта на бастуна или на телохранителите си, спънал се и паднал, при което си счупил ръката, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

Все още не се знае колко време той ще остане в болницата.

Чешкият лидер страда от невропатия на краката и се движи с бастун, отдавна посещава за прегледи Централната военна болница, където го лекуват и от диабет. Заклет пушач и известен любител на алкохола, Земан неведнъж е казвал, че като се изключи проблемът му с краката, е в добро здраве.