Бившият аналитик на американското разузнаване Челси Манинг, роден като Брадли Манинг, се възстановява в болница, след като e направила опит за самоубийство, съобщиха адвокатите й. Полицията потвърди, че е имало "инцидент" с Манинг в центъра за задържане във Вирджиния, където тя е задържана от миналия май, предаде BBC. Няма обаче подробности по какъв начин е опитала да посегне на живота си и в какво състояние е.

Манинг беше задържана за неуважение към съда заради отказ да даде показания по разследването срещу Уикилийкс. Предстои тя да се яви пред съда.

Анди Степанян, говорител на правния екип на Манинг, заяви, че продължава да отказва да "участва в таен процес на голямо жури, което според нея е силно податливо на злоупотреба".

През 2010 г. 31-годишната сега жена, по онова време военнослужещ от мъжки пол, предаде на Уикилийкс над 700 000 поверителни документа, свързани с войните в Ирак и Афганистан. Сред тях бяха повече от 250 000 дипломатически грами, което хвърли САЩ в смут.

БТА

През 2013 година Манинг беше призната за виновна по няколко обвинения, включително шпионаж и изтегляне на тайни военни досиета и осъдена на 35 г. затвор. Само 4 години по-късно обаче тя беше помилвана от тогавашния американски президент Барак Обама.

Манинг отказа да отговори на допълнителни въпроси за Уикилийкс от разследващите, тъй като казва, че вече е дала показанията си по време на делото. 

За много американци тя е героиня, защитничка на свободите, която е платила много висока цена за разкритията за гибелта на цивилни при американски бомбардировки. Доста други обаче я смятат за предател.

Американското правителство обвинява основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж в заговор с Манинг за публикуването на множество класифицирани материали през 2010 г. Самият той в момента е в британски затвор. САЩ продължават да настояват той да бъде екстрадиран. Ако това се случи, го заплашва присъда от 175 г. затвор.