Чехия ще достави на Украйна бойни хеликоптери и друго оборудване, каза днес чешкият премиер Петър Фиала на съвместна пресконференция в Прага с украинския президент Володимир Зеленски след среща между двамата, предаде Ройтерс.

Фиала заяви, че Украйна може да разчита на подкрепата на Европейския съюз. Убеден съм, че бъдещето на Украйна е в ЕС и НАТО, изтъкна той.

Фиала каза, че очаква всички съюзници от НАТО да подкрепят кандидатурата на Украйна за присъединяване към пакта, и добави, че сигурността на Украйна е неразривно свързана със сигурността на цяла Европа.

По въпроса за замразените руски активи чешкият премиер заяви, че се обсъждат начини те да бъдат използвани за възстановяването на Украйна.

От своя страна Зеленски каза, че тази година Украйна трябва да направи всичко необходимо, за да започне преговори за присъединяване към ЕС.

Без оръжия с голям обсег за Украйна ще е трудно както да атакува, така и да провежда отбранителни операции, добави той.

След това Володимир Зеленски отиде в Словакия, за да се срещне със словашката президентка Зузана Чапутова,съобщиха от канцеларията на държавния глава.

С това негово посещение продължава обиколката му в няколко страни от НАТО, с която той цели да събере подкрепа за кандидатурата на Киев за присъединяване към военния съюз.