Продължават сраженията на източния и южния фронт в Украйна. Частична задължителна евакуация бе обявена в Херсонска област. Нови санкции срещу фирми от Русия, но и от други държави, налагат Съединените щати. Бойните действия по посока на украинските градове Купянск и Лиман отслабват, но руският обстрел там продължава.

Не стихват сраженията около Андреевка, ключово селище в района на Бахмут, както и тези в Херсонска област, където властите наредиха евакуация на семейства с деца от райони, подложени на постоянен руски обстрел. 

Украинските въоръжени сили потвърдиха днес, че са превзели селото, намиращо се близо до град Бахмут. "В рамките на настъпателна операция бе превзето село Андреевка в Донецка област", се казва в сутрешно изявление на генералния щаб на въоръжените сили на Украйна.

Украинските сили са нанесли значителни поражения на противника откъм жива сила и въоръжение, като в същото време укрепват позициите си в някои райони, се казва още в изявлението.

Андреевка се намира на юг от Бахмут, за който бяха водени едни от най-кървавите сражения, откакто руските сили нахлуха в Украйна през февруари миналата година.

Украинският генерален щаб съобщи също за "частичен успех" край друго село на юг от Бахмут - Клешчеевка.

Украинската заместник-министърка на отбраната Анна Маляр съобщи вчера, че украинските сили са установили контрол над Андреевка, но впоследствие каза, че информацията е неточна, тъй като боевете около селото продължават, припомня Ройтерс.

Володимир Зеленски пък заминава за Съединените щати, където ще се срещне с американския държавен глава Джо Байдън. Двамата ще разговарят във Вашингтон в навечерието на Общото събрание на ООН. Това ще бъде първото Общо събрание в присъствена форма от началото на пандемията от COVID-19.

Самият Зеленски също ще присъства на дебатите, където се очаква сред основните теми да бъде войната в Украйна.

В среднощното си обръщение той съобщи, че украинските военни активно се обучават да използват западни танкове и че страната му скоро ще използва танкове "Ейбрамс". Зеленски каза още и че Киев е успял да унищожи руските ПВО системи в Крим.

"Искам специално да подчертая добрата работа на Службата за сигурност на Украйна, както и на Военноморските сили. Благодаря за този "триумф" - унищожаването на системите за протововъздушна отбрана на окупаторите в Крим. Това е от огромно значение!", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Вашингтон обяви нов пакет от санкции срещу 150 физически и юридически лица, основно от Русия. Сред тях са най-големият руски автомобилостроител "Автоваз", Научно-техническият комплекс "Союз", който е част от руската космическа индустрия. Санкционирани са и две турски фирми, съдействали за внос на стоки с двойна употреба в Русия, както и две финландски.

Междувременно стана ясно, че на задържания украински бизнес магнат Игор Коломойски, който вече е обвинен в измама, бе връчено уведомление за трета група обвинения, съобщи вчера висш украински служител, цитиран от Ройтерс.

Новите обвинения се огласяват в момент, когато президентът Зеленски се опитва да изкорени корупцията и да ограничи влиянието на бизнес магнати, за да направи по-убедителна кандидатурата на Украйна за присъединяване към Европейския съюз.

Преди дни Националното бюро за борба с корупцията на Украйна (НАБУ) идентифицира Коломойски като един от шестима души, заподозрени в присвояването на 9,2 милиарда гривни (250 млн. долара) от "ПриватБанк".

Серхий Лешченко, бивш разследващ журналист и депутат, който сега е съветник в канцеларията на президента Володимир Зеленски, заяви в "Телеграм", че Коломойски е бил уведомен за новите обвиненията в ареста. Лешченко каза, че те са резултат от разследване на Бюрото за икономическа сигурност на Украйна. Те включват фалшифициране на документи, незаконно придобиване на собственост от организирана група и придобиване на собственост при съмнителни обстоятелства. Бюрото за икономическа сигурност за момента не е коментарало въпроса.  Лешченко заяви, че според разследващите Коломойски стои зад план за кражба на средства от "ПриватБанк", бивша негова собственост, като създава впечатление, че депозира средства в централния офис на банката.

Той заяви, че се предполага, че Коломойски е фалшифицирал депозити от близо 24 милиона долара. "ПриватБанк" беше национализирана през 2016 г. като част от прочистването на банковата система.

Коломойски, един от най-богатите хора в Украйна, отрича да е извършил закононарушение. Този месец за първи път му беше връчено уведомление, че е заподозрян в измама и пране на пари и беше наредено да бъде задържан под стража до края на октомври. Беше му предложена възможността да плати гаранция, но неговият адвокат заяви, че клиентът му ще обжалва и няма да внесе гаранция.

Коломойски е сред магнатите, натрупали състоянието си след разпадането на Съветския съюз и придобили политическа власт при крехката демокрация в Украйна. Той е подложен на санкции от страна на САЩ, но беше поддръжник на Зеленски и подкрепи избирането му през 2019 г., припомня Ройтерс