Чарлз ІІІ за първи път днес участва като крал в церемонията по повод Деня на паметта, в който се отдава почетени загиналите в Първата и Втората световни войни.

Вижте снимки>>>

Кралят на Великобритания, който е служил в Кралския военноморски флот през 70-те години и понастоящем е главнокомандващ британската армия, поднесе венец от червени макове - британският възпоменателен символ - пред мемориала на загиналите на церемония. Това му се случва за първи път в качеството си на монарх, след смъртта на майка му кралица Елизабет II.

Церемонията започна в 11 часа местно време с двуминутно мълчание, огласено от Биг Бен, с което бе отбелязано официалното му връщане в употреба.

Снимка: БТА/AP

"Повече от всякога, тази година трябва да си спомним за големият дълг и благодарност, които дължим на онези, които отдадоха живота си, за да защитят страната си", каза премиерът Риши Сунак и допълни: "Оставайки смълчани заедно на този Ден на паметта, за да почетем мъжете и жените, които сме изгубили, ще отдадем почит и на смелите войници на Украйна, които продължават своята борба за свобода".

Снимка: БТА/AP

Денят на паметта се чества във Великобритания всяка година на 11 ноември и дните след него са наситени със събития, посветени на загиналите във войните.