Бурята "Киърън" връхлетя Европа, отне живота на най-малко 10 души, сред които 5-годишно дете в Белгия, и причини транспортни проблеми, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

Заради бурните ветрове и проливни дъждове бяха затворени пристанища и анулирани полети.

Повечето от смъртните случаи са причинени от падането на дървета: две от жертвите са в Белгия, две - във Франция, една - в центъра на Мадрид, една - в Германия и една - в Нидерландия. Италианските власти съобщиха за трима загинали в област Тоскана.

Снимка: БТА/АР

"Киърън" стана причина за спирането на част от влаковете във Фландрия, а в други части на Белгия те се движеха с намалена скорост.

Бурята се отрази негативно и на морския трафик, като движението на кораби бе преустановено за деня в пристанищната зона на Антверпен.

Снимка: БТА/АР

Летището на Брюксел също имаше нарушения в работата си. То обаче продължава да обслужва полетите въпреки многобройните случаи на забавяне, отбелязва АФП.

Във Франция около 1,2 милиона домакинства останаха без ток. В департамента Финистер в Бретан скоростта на ветровете достигна 207 километра в час, а вълните по крайбрежието са достигнали височина от 20 метра.

 

"Киърън" връхлетя първо Англия - силни ветрове и проливни валежи причиниха транспортни смущения. Стотици училища бяха затворени. 

В Испания най-силно засегнат от бурята беше северозападният регион, като в някои райони на автономната област Галисия бе обявен червен код.

Областният управител на италианската област Тоскана Еудженио Джани обяви положението за извънредно и посъветва гражданите да се качат на по-горните етажи и да не излизат навън. Той съобщи, че двама души са загинали в община Монтемурло, на около 25 километра северозападно от Флоренция, където е преляла река. Трети човек загина в Розиняно на тосканското крайбрежие.

"Никога не сме регистрирали толкова много дъжд за толкова кратък период", посочи Джани в социалната медийна платформа "Екс", (бивш "Туитър").

В Барберино дел Муджело и Прато водолазни екипи на пожарната спасяват хора, блокирани в колите си в подлезите. В Прато се наводни и болницата. Във Флоренция и в района на града силният вятър събори дървета, отнесе покриви, възпламнениха се електрически табла, наводниха се селища, някои останаха без ток. Блокиран е участък на магистралата за Болоня.

Излелият се порой в рамките на трийсет минути край Емполи се описва от очевидци като "водна бомба", чието количество се равнява на дъжд за три седмици. Подобна буря се разрази и край Ливорно, като се отчитат наводнения от този град чак до Пиза.

 

Прогнозата е, че дъждът и силните ветрове ще се придвижат към южните райони на Италия, съобщи националната служба за гражданска защита.

В североизточната част на страната е в сила червен код - най-високото ниво на предупреждение в, докато в останалата част от Апенините са в сила по-ниски нива - жълт и оранжев код, включително в цяла Тоскана.