Венеция активира системата от плаващи диги срещу наводнения, тъй като снощи мощни гръмотевични бури и дъжд, придружени от градушка и силен вятър, връхлетяха Северна Италия, предаде ДПА.

Най-тежко засегнати са италианските региони Ломбардия, където е бизнес центърът Милано, както и областите Лигурия и Пиемонте.

Бурите предизвикаха хаос в някои региони, като доведоха до леки наводнения и свлачища, както и до прекъсване на електрозахранването.

Властите на Венеция заявиха, че се подготвят нивото на водата да достигне до един метър по-високо от обичайното. Иновативната система от плаващи диги в града, известна като "Мойсей", се състои от жълти диги, монтирани на три входа на лагуната. Тя е в експлоатация от 2020 г. насам, добавя БТА.

Особено през есенните месеци, когато дъждовете и бурите предизвикват повишаване на нивото на водата, Венеция използва тази система на стойност милиарди долари, която оттогава спестява големи наводнения на града, включен в списъка на застрашеното световно наследство на ЮНЕСКО.

Венецианските мозайки и фреските на църквите в града са особено силно застрашени от морската вода.

Последното голямо наводнение във Венеция бе през 2019 г., когато водата се покачи до 187 сантиметра над обичайното ниво. Историческото наводнение на века в града датира от 1966 г., когато нивото на водата достигна до 194 сантиметра.

Според публикация на италианската служба за гражданска защита в платформата "Екс", известна доскоро като "Туитър", в някои области като Ломбардия за утре е обявена червена степен на опасност. За други райони в северната част на Италия има обявена оранжева степен.