Германският Бундестаг гласува късно снощи декларация, в която призовава България да се въздържа от поставянето на допълнителни условия към Северна Македония, освен постигнатия вече компромис за конституционна промяна, съобщи БНТ.

Декларацията е изготвена от трите партии в управляващата коалиция на федералната република. В документа се казва още, че Германският Бундестаг признава македонската култура, идентичност и език.

Според германските депутати от управляващата коалиция въпреки усилията на София, Скопие и останалите дължави от ЕС, различията между двете съседни държави все още не са напълно разрешени и те представляват опасност за процеса на разширяване на ЕС.

Берлин смята, че трябва да се положат всички усилия, за да се предприеме следващата стъпка в процеса на присъединяване на Северна Македония.

Германският Бундестаг приветства усилията на правителствата в Скопие и София да засилят сътрудничеството в различни културни и икономически области с цел сближаване.

Според евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев декларацията е приета по молба на министър-председателя на Северна Македония. Ковачев благодари на колегите си от Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз в Бундестага, че не са подкрепили документа.

"Проблемът, или по-точно странният феномен е, че те се молят на друга държава да признае в решение на Парламент това, че македонският език, култура и идентичност съществуват. Аз нe съм чувал за друг подобен феномен на нашата планета, където една държава да е толкова несигурна в своята идентичност, език и култура, че да трябва да моли друга държава с политическо решение на законодателен орган да признае езика, културата и идентичността", коментира Андрей Ковачев, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ.