В пред италианския в. "Кориере дела сера" той обяснява мотивите си, предадоха ДПА и БТА.

"Разбира се, казвам го от години. Ако обстоятелствата са подходящи, жена Далай лама може да е по-полезна в служба на пътя на Буда. Ако това се случи, тя ще трябва да бъде много, много привлекателна, с красиво лице, женски Далай лама с грозно лице няма да е много полезен", добавил със смях, според изданието, 78-годишният тибетски духовен водач в изгнание.

Далай лама е на шестдневно посещение в Тоскана, Италия, започнало на 10 юни.

В интервюто си Далай лама е говорил и за папа Франциск.
Тибетският духовен лидер смята главата на римокатолическата църква за човек, "решен да направи хората честни, откровени и прозрачни" и го поздрави за решението да освободи разточителния германски епископ Франц-Петер Тебарц-ван Елст.
През март той загуби поста си на епископ на Лимбург след разкритията, че е похарчил 31 милиона евро за обновяване на официалната си резиденция.

"Епископът е допуснал лицемерие, като е проповядвал скромност, а е живеел в лукс",
подчерта Далай лама.

Той коментира приемането на будизма от знаменитости като Ричард Гиър, Шарън Стоун и Стинг, като посочи, че по негови наблюдения хората често са много объркани след смяна на религията.

"Ако някой наистина е привлечен от будизма им казвам: Помислете внимателно, това не е мода. Ако след това този човек заключи, че будизмът наистина е правилния избор за него или нея, той или тя е свободен да го приеме", добави тибетският духовен лидер.