Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посочи като приоритет при оперативните мерки срещу нелегалната миграция укрепването на българо-турската граница, съобщи кореспондент на БНР в Брюксел.

След края на първия ден от заседанието на европейските лидери в четвъртък Фон дерл Лайен припомни, че по искане на Европейския съвет е изготвила писмо, в което е представила подробно действията на Комисията по пакта за миграцията и убежището.

"По отношение на оперативните мерки фокусът беше и остава преди всичко върху работата за укрепването на българо-турската граница, започването на два пилотни проекта за управление на границите - как се справяме с пристигналите мигранти на границата не само в България, но и в Румъния, както и да се покажат най-добрите практики при това управление за бързите процедури за даване на убежище или за завръщането."

Европейският съюз ще насочи 600 млн. евро за укрепване на границата ни с Турция, съобщи в предаването "Денят започва" по БНТ на 22 март главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров.

"От вчера имаме писмо от Урсула фон дер Лайен, която ни уведомява, че Европейската комисия е провела миналата седмица съвещание за нов стратегически подход към опазване на общата ни външна граница и България се явява приоритет. В нашето направление ще бъдат отделени над 600 млн. евро за укрепване на тази граница и за нейното техническо изграждане. Там имаме над 110 км необезпечени технически, другите 200 км са с техника, която има с какво да се надгражда. Тези пари ще отидат за камери, за сензори, за автомобили", каза гл. комисар Тодоров.