Той е във връзка с наложените от САЩ мита за вноса на стомана и алуминий, сочи доклад на комисията за вътрешна употреба, цитиран от германското издание „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ и БНР.

Брюксел изглежда вече не вярва в намесата на президента на САЩ Доналд Тръмп в търговския спор и също така определя на много слаби шансовете за успех на евентуално съдебно дело пред Световната търговска организация (СТО).

В доклада за вътрешна употреба се посочва, че Комисията предупреждава държавите - членки да не бъдат “големи оптимисти“ относно шансовете Доналд Тръмп да освободи ЕС от въведените неотдавна митнически тарифи за вноса на стомана и алуминий.

Европейската комисия отбелязва, че страните - членки на ЕС трябва да очакват най-лошото, като същевременно посочва, че споровете в рамките на СТО предлагат малък шанс за решаване на ситуацията.

Докладът също така потвърждава, че европейският комисар на търговията Сесилия Малмстрьом настоява да се срещне с американския търговски секретар Уилбър Рос по някое време през следващата седмица, за да бъде обсъден този важен въпрос.