Трима души бяха намерени живи днес под развалините на рухнала при земетресенията на 6 февруари жилищна сграда в Хатай, в Южна Турция, предадоха световните агенции, като се позоваха на турски медии

Сред намерените има и дете. Тримата спасени са били затрупани под отломките на кооперацията 296 часа след земетресението.

Един от тримата оцелели обаче почина няколко минути, след като бе изваден изпод развалините, съобщава турската телевизия Ен Ти Ви. Другите двама оцелели бяха откарани в болница.

Възрастта и самоличността на спасените не се съобщава на този етап. В спасяването са участвали турски и киргизстански спасителни екипи, според турски медии.

Вчера вечерта бе спасен и 45-годишен мъж, припомня Франс прес.

Общият брой на хората, загинали при разрушителното земетресение в Турция, достигна 39 672, съобщи пред телевизия "Си Ен Ен Тюрк" турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу, цитиран от ДПА.

Има и още няколко хиляди жертви в раздираната от война съседна Сирия, където действията за справяне с последиците от бедствието са възпрепятствани от международни политически спорове и от лошата инфраструктура. Засега няма нови данни за броя на загиналите и ранените в Сирия - последните са на Световната здравна организация от миналата неделя, които бяха за 5900 жертви.

Световната здравна организация (СЗО) призова днес за предоставяне на 84,5 милиона долара за справяне със здравните нужди след земетресението в Турция и Сирия, предаде Ройтерс.

Според организацията призивът "очертава здравната ситуация в двете страни след това хуманитарно бедствие, главните заплахи за здравето, отговорът на СЗО след земетресението и приоритетите за справяне със здравните последици в двете страни".