Руското ръководство до голяма степен предпазва богатите хора и жителите на големите градове от последиците от нахлуването в Украйна, сочи анализ на британското министерство на отбраната, съобщи ДПА.

"Тъй като Русия продължава да понася изключително тежки загуби, въздействието се различава драстично в различните региона на страната", се казва в анализа. "Пропорционално на населението им, най-богатите градове Москва и Санкт Петербург са останали сравнително незасегнати. Това важи с особена сила за семействата на елита в страната", гласи анализът, цитиран от БТА.

В голяма част от източните региони човешките загуби, като процент от населението, вероятно са тридесет пъти повече, отколкото тези в Москва, твърди британското ведомство.

"На някои места етническите малцинства са най-потърпевши, в Астаханска област около 75 процента от човешките загуби са от малцинственото казахско и татарско население", заяви министерството.

"Макар руското министерство на отбраната се опитва да се справи с продължаващия недостиг на личен състав, изключването на по-заможните и по-влиятелни елементи на руското общество най-вероятно ще остане основен фактор", се казва в текста.

Междувременно в Киев отоплението и електроснабдяването отново работят след руската атака с голям брой хиперзвукови ракети "Кинжал", съобщиха местните власти.

"Кинжал" е руска хиперзвукова балистична ракета способна да носи ядрен заряд, която може също да носи и конвенционални бойни глави, каквито бяха използвани при нападението в Киев. Твърди се, че обхватът ѝ е 3000 км., отбелязва ДПА.

"Електричеството и водата отново са налични във всички части на града. Инфраструктурата на столицата работи в нормален режим", съобщи военната администрация.

По-рано днес кметът на Киев Виталий Кличко заяви, че системите за отопление на града са изцяло възстановени.

Американски анализатори пък заключиха, че руските военни части не напредват в Бахмут.

Руската офанзива срещу Бахмут изглежда буксува, каза Институтът за изследване на войната в анализ за най-продължителната сухопътна битка от началото на войната в Украйна, предаде АП.

Руската армия и подразделения на частната военна компания "Вагнер" продължават да извършават сухопътни атаки срещу града, но няма данни за съществен напредък, каза заяви базираният във Вашингтон мозъчен тръст.

В анализа се цитира говорителят на Източната групировка на украинските въоръжени сили Сергий Черевати, че боевете в района на Бахмут са били по-ожесточени тази седмица, отколкото през предишните.

Украинските войски продължават да удържат Бахмут с цел "да спечелят време" за организиране на контраофанзива срещу руските сили в района на този град в Източна Украйна, който Москва от миналото лято се опитва неуспешно да превземе с цената на тежки загуби, отбелязва Франс прес.

"Истинските герои са защитниците, които удържат фронта на изток", каза командващият сухопътните войски на Украйна Олександър Сирски.

"Трябва да спечелим време, за да съберем резерви и да предприемем контраофанзива, което ще е съвсем скоро", добави той, цитиран от пресслужбата на украинската армия.

Украинското министерство на отбраната съобщи, че въоръжените сили на страната са отразили онзиден "повече от 100 вражески атаки" в основните зони на бойни действия.