В британското правителство трябва да има и министър, който се грижи за нуждите на мъжете, за да гарантира равенството между половете, заяви консерваторът парламентарист Ник Флечър в Камарата на общините, цитиран от ДПА и БТА.

Според Флечър това, че има министър по въпросите на жените, но не и на мъжете, означава, че в момента "няма справедливо отношение" (към двата пола).

Депутатът от Дон вели настоя правителството да създаде такъв министерски пост, който да следи доколко мъжете получават образование и здравни грижи. Флечър е и инициатор на дебат за създаване на Международен ден на мъжа.

Той настоя министрите да публикуват национална стратегия за мъжкото здравеопазване, която да обхваща въпроси, които засягат мъжете повече, отколкото жените.

Според проучване на библиотеката при Камарата на общините самоубийствата на мъже в Англия и Уелс са три пъти повече отколкото при жените и с времето тази разлика се увеличава.

Консерваторът Дийн Ръсъл изрази разочарование, че на дебата има оскъдно присъствие на колегите му, макар че темата засяга половината от хората в страната. Според него част от предизвикателството, с което обществото трябва да се справи, е отживялата идея, че мъжете трябва непременно да са силни. Ръсъл каза, че идеята е свързана с почти изцяло физическата природа, която трябва да е присъща на мъжете - като Арнолд Шварценегер и Силвестър Сталоун от 80-те години на миналия век, с която лично той е израснал.

Мария Колфийлд, министър по въпросите на жените и психичното здраве, призна, че повдигнатите въпроси са важни, но каза, че са били направени "огромни крачки" в осигуряване на подкрепа за мъжете. Искаме да намалим процента на самоубийствата и ако наистина искаме да го направим, трябва да подкрепим мъжете, чиито самоубийства са 75 на сто от тези в момента.

Министър Колфилд добави, че се предприемат съществени действия по въпроса за психичното здраве. Тя увери, че това, че няма министър по въпросите на мъжете, не означава, че правителството не се отнася сериозно към техните проблеми.