Вестник "Обзървър" съобщава за проведена тайно извънредна междупартийна среща на върха, обединяваща водещи привърженици на напускането и на оставането на Великобритания в ЕС, за обсъждане на недостатъците на Брекзит и как да се отстранят в името на националния интерес, предава кореспондентът на БНР от Лондон - Веселин Паунов.

Двудневната среща на някои от най-високопоставените политици от Консервативната и Лейбъристката партия от двете страни на дебата за Брекзит, заедно с дипломати, експерти по въпроси на отбраната и ръководители на някои от най-големите бизнеси и банки, се е провела в историческото имение Ditchley Park край Оксфорд.

В документи от срещата, станали достояние на "Обзървър", тя е описана като "частна дискусия" под заглавие: "Как можем да направим така, че Брекзит да работи по-добре с нашите съседи в Европа?".

В поверително встъпително изявление за присъстващите се признава, че "сред някои битува мнение, че досега Обединеното кралство все още не е намерило пътя си напред извън ЕС", като Брекзит действа като спирачка за британския икономически растеж и възпрепятства разгръщането на потенциала на страната.

Източник, присъствал на дискусията, е заявил за "Обзървър", че това е била "конструктивна среща" за разглеждане на проблемите и възможностите на Брекзит с акцент върху икономическия спад в момент на глобална нестабилност и нарастващи цени на енергията.

Заключението е, че Великобритания губи, че Брекзит не постига целите и икономиката е в слаба позиция и че трябва да се намери начин Лондон да се постави в най-добра позиция, за да проведе разговор с Брюксел за промени в споразумението за търговия и сътрудничество между Великобритания и ЕС.