Британски военни обучават елитна украинска бригада, която да блокира руските сили и да си върне Крим преди Коледа, твърдят източници, цитирани от "Сънди Експрес".

Повече от 2000 украински войници са пристигнали в отдалечено място в Дартмур, за да участват в специализирани учения.

Източниците твърдят, че те ще представляват челни отряди при нахлуването, докато други две формирования ще предприемат едновременни атаки.

В събота вечерта началникът на украинското разузнаване Кирил Буданов потвърди, че силите ще влязат в Крим "скоро".

Операцията ще включва удари от въздуха, сушата и морето, като украинските командоси ще използват технологии, за да подкопаят и блокират руските войски.

На други места бронирани части ще пробият отбраната, като операциите ще бъдат подкрепени от нов запас от ракети с голям обсег, доставени от Великобритания, САЩ и Германия.

Тренировките се провеждат в бойния лагер в Окехамптън, Девън, който е затворен за всички други военни части и граждани.

Обучението се ръководи от кралските морски пехотинци от 42 Commando и включва дълги маршове и тренировка на водене на бой в нощни условия.

В събота вечерта един от високопоставените военни източници от Обединеното кралство заяви, че се набляга на използването на гъвкави тактики на НАТО, за да се помогне на украинските войски да "оформят бойното пространство", преди да нанесат удар в сърцето на врага, пише изданието.

"Операцията по превземането на Крим ще бъде с многобройни атаки срещу руските сили", казва източникът. "Можем да ги обучим на нашата тактика и да им покажем как да използват оборудването, но успехът ще дойде от способността на самите украинци бързо да се адаптират и да преодоляват предизвикателствата."

Експертът по Русия Киър Джайлс, автор на книгата "Войната на Русия срещу всички", заяви, че връщането на Крим е част от заявената от президента Володимир Зеленски цел всички окупатори да бъдат премахнати от украинска земя.

Джайлс, който е от мозъчния тръст "Чатъм хаус" заяви: "Малко вероятно е това да бъде постигнато чрез светкавичен удар, освен ако руските сили не са се сринали напълно. Но ако атаките по Керченския мост продължат и те прекъснат железопътната линия и това съвпадне с настъпление, което заплашва други направления, в крайна сметка това трябва да окаже влияние върху това колко жизнеспособна е руската позиция в Крим", казва той, цитиран от "Сънди Експрес".

Междувременно според последни данни руската армия продължава да извършват активни атаки в Източна Украйна. Според заместник-министъра на отбраната Анна Маляр противникът е направил няколко опита за настъпление в Купянското и Лиманското направление, "но не е успял и е понесъл загуби".

Руските канали в Telegram твърдят, че руската армия е завършила превземането на Новоегоровка и околните височини край Сватово, което Украйна не потвърждава.

Вчера Путин спомена за руската офанзива в района на Сватово. Според него тя се провежда с цел "подобряване на тактическата позиция" - заемане на височини и изгодни позиции. Руският президент каза, че там командва генерал Андрей Мордвичев, който по-рано предрече края на войната през пролетта на следващата година.

На юг - близо до Бахмут - ВСУ продължават да настъпват по южния фланг, съобщи Анна Маляр. "Няма напредък по северния фланг. Противникът пренасочва допълнителни сили и средства при Бахмут. В самия град продължава обстрелът от двете страни", каза тя.

Базираният в САЩ Институт за изследване на войната твърди, че вчера украинските войски са напреднали близо до северозападните покрайнини на Курдюмовка. В руските блогове се съобщава за ожесточени боеве в съседна Клешчеевка, която е атакувана от украинските войски, но руснаците постоянно придвижват резерви и там.

В района на Донецк руската армия е засилила атаките край Мариинка, съобщи украинското министерство на отбраната.

На Запорожкия фронт ВСУ "постепенно, но стабилно напредват", заяви заместник-министър Маляр, но отказа да съобщи подробности.

Вчера Си Ен Ен анализира първите резултати от новите украински атаки в южната част на страната. Твърди се, че украинските въоръжени сили "удвояват усилията си за пробив на силната руска отбрана", което им е позволило да "напреднат малко южно от град Орехов", както и да постигнат "скромни успехи" още по на изток. Но офанзивата се спъва, най-вече заради руските въздушни и артилерийски удари.

"Техните хеликоптери летят тук по двойки и обстрелват позициите ни, работят щурмови самолети Су-25, които хвърлят бомби върху главите на нашите момчета. Много части са изтеглени тук, за да се опитат не само да спрат движението ни, но и да си върнат загубените позиции в определени райони", казва пред Си Ен Ен Константин Денисов, член на "Легиона на свободата", който участва в боевете в южната част на страната.

Също така експертите твърдят, че разминирането на руските позиции, което Украйна е започнала, "няма да пречупи гръбнака на руската отбрана". "Сателитните снимки показват няколко слоя руски укрепления, понякога с дълбочина 20 км", съобщава Си Ен Ен.

"Въпреки поспешното обучение, включително в Западна Европа, украинските сили изглежда се затрудняват да провеждат общи военни операции", се казва в статията.

Тези операции са зле синхронизирани помежду си, казва военният експерт Франц-Щефан Гади след посещение на фронтовата линия и разговори с украински военнослужещи.

"Украйна ще трябва по-добре да синхронизира и адаптира настоящата тактика, без което западното оборудване няма да се окаже тактически решаващо в дългосрочен план", каза той.

Междувременно военните експерти досега не са забелязали признаци, че Украйна е вкарала в бой големи сили. "Не сме видели доказателства за атаки на ниво батальон и със сигурност за атаки на ниво бригада (една украинска бригада е около 3000 военнослужещи)", смятат в американския Институт за изследване на войната.

Експертите препоръчват да не се надценява факторът умора на руските сили. "Руските сили, дори да са силно деградирали и да нямат достатъчно боеприпаси, вероятно са способни да забавят, задържат или отблъснат отделни украински настъпления с размер на взвод или рота, освен ако тези атаки не са по-добре координирани и синхронизирани на по-широка фронтова линия", смятат те.

Според Си Ен Ен "конфликтът започва да прилича на статичните фронтови линии, които започнаха да се оформят в Донбас през 2015-2016 г.". И това повдига редица въпроси. Дали западните правителства няма да започнат да оказват натиск върху Украйна за постигане на споразумение? А предвид понесените досега загуби, способността на Русия да трупа резерви и несигурността около президентските избори в САЩ, ще се променят ли плановете на самото украинско правителство?