Британски тийнейджър, който според детективи е щял след няколко часа да извърши нападение срещу полицаи или войници, днес беше осъден на доживотен затвор по обвинения в терористични престъпления, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

19-годишният Матю Кинг, който приел исляма по време на COVID-19 и след това бързо се радикализирал, като гледал екстремистки материали в интернет, набелязал военни казарми и полицейски участък и публикувал в интернет кадри на полицаи, охраняващи съдебна сграда, придружавано с текста: "целта засечена". Той също така е обсъждал желанието си да измъчва и убие американски или британски войник, заяви Доминик Мърфи, ръководител на екипа за борба с тероризма в лондонската полиция, който допълни, че скоростта на саморадикализацията на Кинг е поразителна.

Кинг, който се признава за виновен за подготовка на терористични актове през януари, получи доживотна присъда в лондонския съд "Олд Бейли".

Полицията съобщи, че през април 2022 г. е била предупредена за тийнейджъра, който живеел с майка си и двете си сестри в Есекс, североизточно от Лондон, чрез обаждания от няколко души, които са били обезпокоени от все по-откритото му екстремистко поведение.

Той наблюдавал полицейски участък в Стратфорд, Източен Лондон, както и дежурни служители на гари и в местния съд, а в деня преди ареста си е заснел близките военни казарми.

След ареста му полицията установила, че той се е опитал да купи ножове и меч онлайн. Открили са също, че е имал раница, в която е имало закупени от него очила и ръкавици за специални операции, заедно със знаме, свързано с "Ислямска държава", и ски-маска, покриваща лицето.

В онлайн разговори с неназована млада жена в Снапчат той говорел за това, че ще стане мъченик, за безразборни нападения срещу обществеността и за желание да убива неверници. Той казва, че планира да "умре като мъченик", и пише в интернет: "Искам само да хвана американски или британски морски пехотинец", предаде Би Би Си.

Мърфи обаче заяви, че не изглежда Кинг да е действал с някой друг и че тийнейджърът е посещавал редица джамии, където е говорил за джихад, но призивите му били отхвърлени.

Въпреки че е бил изключен от училище и е посещавал специализирано образователно звено, Кинг не е имал предишни присъди и детективите твърдят, че причината за радикализацията му е загадка.

Съдията заяви, че въпросът дали 19-годишният Кинг ще бъде освободен след изтичането на минимален шестгодишен срок в затвора, след който той би имал право да поиска освобождаване, е от компетенцията на комисията по предсрочно освобождаване. Ако бъде освободен, Кинг ще трябва да се съобразява с обществените норми, тъй като предвид това, че той е бил осъден на доживотен затвор, той би могъл да бъде върнат зад решетките във всеки един момент, посочва Би Би Си.