45-годишният британец, отровен с нервнопаралитичното вещество "Новичок", вече не е в критично състояние, съобщиха от болницата, където го лекуват, предаде Ройтерс.

"Състоянието на Чарли Роули се подобри значително тази нощ. Той вече не е в критично състояние", каза Лорна Уилкинсън, главна медицинска сестра в окръжната болница в Солсбъри.

"Състоянието му сега е сериозно, но стабилно...", уточни Уилкинсън.

"Чарли са нуждае от още време, за да се възстанови, но подобрението, на което сме свидетели, ни дава повод за оптимизъм", посочи представителката на болницата.

Нервнопаралитичният химикал "Новичок" може да запази активните си свойства в продължение на 50 години, ако бъде държан в запечатан контейнер, заяви главният британски полицейски служител по проблемите на контратероризма, цитиран от Асошиейтед прес.

Помощник-полицейският комисар Нийл Басу каза пред жители на южното британско градче Еймсбъри снощи, че полицията издирва контейнера, съдържал веществото "Новичок", с което се смята, че са били отровени двама души в града на 30 юни.

"Много би ми се искало да кажа, че сме идентифицирали и заловили отговорните за случилото се, и че сме сигурни, че никъде другаде в графство Уилтшир вече няма следи от химикала. Жестоката реалност обаче е, че на този етап не мога да ви дам никаква гаранция за това", каза той.

Едната от отровените жертви, Доун Стърджис, вече почина.

Басу изрази надежда, че състоянието на нейния партньор Чарли Роули ще продължи да се подобрява и че той ще може да съобщи на полицията подробности за местонахождението на контейнера.