Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва подписа указ за ограничаване на достъпа до огнестрелни оръжия за цивилни, значително улеснен по времето на крайнодесния му предшественик Жаир Болсонаро, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Ще продължим да се борим, за да има по-малко оръжия в нашата страна. Само полицията и армията трябва да бъдат добре въоръжени", каза Лула по време на представянето в Бразилия на поредица от мерки, насочени към намаляване на насилието в страната.

Указът за "отговорен контрол върху оръжията" намалява броя на разрешените оръжия за лична защита от четири на две, като всеки, който желае да се сдобие с тях, ще трябва да докаже, че наистина има нужда от това.

Ловците, спортните стрелци и колекционерите, групирани в отделна категория, сега могат да притежават само шест огнестрелни оръжия, спрямо 30 преди това, разрешени с указ от времето на президентския мандат на Жаир Болсонаро (2019-2022 г.).

Разрешенията за закупуване на боеприпаси са също значително ограничени.

Новият указ ограничава работното време на стрелбищата, които вече не могат да се намират на по-малко от един километър от училищата.

Тези стрелбища претърпяха бум през последните години, тъй като практикуването на спортна стрелба позволяваше законното придобиване на голям брой оръжия, посочва АФП.