Британският премиер Борис Джонсън е бил посветен за казак в Чернигов, съобщиха украински медии.

По решение на Черниговската казашка общност на църквата "Екатерина Велика" Джонсън става Борис Чуприна. Грамотата, която удостоверява това е обещано да бъде изпратена в Лондон.

"Защо Чуприна (перчем - бел.ред)? Защото виждате, че косата му се вее на главата, което подчертава характера му, подчертава волята му. По лицето му се вижда, че е голям човек", казва Андрей Лесной, заместник-генерален директор на Черниговския регионален исторически музей "Тарновски".

Джонсън е един от най-активните световни лидери относно помощта и подкрепата за Украйна. Вчера президентът на Украйна Володимир Зеленски изрази задоволство, че Великобритания предоставя "на Украйна точно оръжията, от които тя се нуждае", за да защитава живота на своите хора, съобщи Ройтерс. "Благодарен съм на (британския) премиер Борис Джонсън за пълното разбиране на нашите нужди", каза той.

Световните сили не трябва да оказват натиск върху украинския президент Володимир Зеленски за сключването на "лошо мирно споразумение" с руския президент Владимир Путин, заяви в понеделник премиерът на Великобритания на среща на британското правителство, предаде Ройтерс.

По време на заседанието външната министърка Лиз Тръс е посочила, че Лондон подготвя още санкции срещу Русия заради инвазията ѝ в Украйна, каза говорител на британския премиер.

Джонсън, който запази поста си след вот на недоверие, предизвикан от депутати от неговата партия, каза пред министрите си, че Великобритания остава на челна позиция в подкрепата си за Украйна.

"Джонсън смята, че е от жизнена необходимост президентът Зеленски да не бъде подлаган на натиск да приема лоша сделка за мир, като отбеляза, че лошите мирни споразумения не траят дълго", заяви говорителят на премиера. "По думите му светът трябва да избегне изход, при който неоправданата агресия на Путин би изглеждала като печеливша", допълни британският говорител.