Бившият британски премиер Борис Джонсън подкрепи Доналд Тръмп преди президентските избори в САЩ през ноември, като заяви, че завръщането му в Белия дом може да бъде "точно това, от което светът се нуждае".

В седмичната си рубрика във в. "Дейли Мейл" Джонсън твърди, че ако Тръмп подкрепи Украйна във войната срещу Русия, неговото завръщане начело на САЩ "може да бъде голяма победа за света".

Тръмп обаче неведнъж е поставял под съмнение продължаващата подкрепа на САЩ за Киев, ако бъде преизбран, като същевременно се хвали с отношенията си с руския президент Владимир Путин. Тръмп също така неведнъж е отправял и открити критики към НАТО и твърдеше, че може да сложи край на войната на Русия срещу Украйна за 24 часа.

Джонсън пише: "Просто не мога да повярвам, че Тръмп ще се откаже от украинците; напротив, след като е разбрал, както със сигурност е разбрал, че не може да има сделка с Путин, смятам, че има голяма вероятност да удвои усилията и да довърши започнатото - като им даде това, от което се нуждаят, за да победят.

"Ако това е така, тогава има всички шансове при Тръмп Западът да бъде по-силен, а светът - по-стабилен", смята Джонсън

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски покани Тръмп, който е фаворит за получаване на републиканската номинация, да посети Киев. В интервю за Channel 4 News украинският лидер заяви: "Да, моля, Доналд Тръмп - каня ви в Украйна. Ако успеете да спрете войната за 24 часа, мисля, че ще е достатъчно да дойдете в Киев, в който и да е ден, в който съм тук".

Джонсън пише, че "сега светът се нуждае от лидер на САЩ, чиято готовност да използва сила и чиста непредсказуемост са основен възпиращ фактор за враговете на Запада".