В началото на руското нахлуване в Украйна тогавашният британски премиер Борис Джонсън е отправил нападки срещу френския президент Еманюел Макрон.

Джонсън обвинявал френския президент, че е "подмазвач на Путин", заяви Гуто Хари, бивш директор по комуникациите на министър-председателя, цитиран от Франс прес и БТА.

В началото на март 2022 г., когато десетки хиляди украинци избягаха от страната си заради започналата на 24 февруари руска инвазия, британските медии и няколко европейски държави разкритикуваха малкия брой бежанци, приети от Обединеното кралство.

"Макрон продължи да критикува Борис много директно и коментарите му излязоха на първа страница на "Гардиън", припомни Гуто Хари в новия епизод на подкаста си "Безпрецедентно", публикуван онлайн днес.

Гуто Хари разказа, че на среща със съветниците си премиерът се впуснал в яростна атака срещу Еманюел Макрон, като го нарекъл "ненормалник" и "подмазвач на Путин".

"Трябва да свалим ръкавиците", "трябва да се заемем със "жабарите", заявил още Джонсън, според бившия му съветник.

Великобритания е дългогодишен поддръжник на Киев в конфликта му с Москва. Лондон вече беше показал скептицизъм към опитите на френския президент да убеди руския президент Владимир Путин да не нахлува в Украйна.

Според Гуто Хари посещението на френския президент в Москва няколко седмици преди началото на конфликта "отвратило" Борис Джонсън. Въпреки това двамата лидери по-късно се помирили.

"Те пиха заедно уиски на срещата на върха на Г-7), нарически се един друг "приятелю мой", а Борис Джонсън покани Макрон в Лондон, "за да покажем на света, че нашият "броманс" е жив".

Говорител на Борис Джонсън отказа да коментира репликите, приписани му от бившия му съветник, като заяви, че бившият премиер не е участвал в подкаста.

Според официалните данни Великобритания е издала близо 230 000 визи на украинци от началото на войната.