Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел смята, че конфликтът в Украйна може да приключи само за няколко седмици, ако Западът престане да оказва военна подкрепа на страната.

"Зная как ще завърши войната в Украйна. Много е лесно - спираме военната подкрепа за Украйна, и войната приключва след няколко седмици", каза Борел в събота в изказване на форума "Шангри-Ла диалог" в Сингапур, съобщава ТАСС.

Попитан как ще завърши тогава конфликтът в Украйна, Борел каза: "Това важно ли е, или не? Ако това е важно, тогава не можем да прекратим военната подкрепа за Украйна, понеже ние не искаме мир на капитулацията, мир, който ще направи от Украйна втора Беларус".

"Въпросът не е в това да завърши войната, а в това как ние искаме да завърши", добави още Борел. Той подчерта, че Западът ще продължи да дава военна помощ на Украйна именно защото иска да има мир там.

В същото време темата за оказваната военна помощ на Киев бе коментира и от американския държавен секретар Антъни Блинкън във Финландия.

Блинкън беше категоричен, че САЩ и техните съюзници не трябва да подкрепят прекратяване на огъня или преговори за прекратяване на войната в Украйна, докато Киев не набере достатъчно сила, за да наложи условията си.

На фона на очертаващата се контраофанзива на украинските сили Блинкън каза, че ако сега бъдат взети предвид призивите на Русия и други страни, включително Китай, за преговори сега, това би довело до фалшив мир, който няма да гарантира суверенитета на Украйна и европейската сигурност.

"Вярваме, че предпоставката за смислена дипломация и истински мир е една по-силна Украйна, способна да възпира и да се защитава от всяка бъдеща агресия", изтъкна Блинкън в своя реч във Финландия, която наскоро се присъедини към НАТО и има дълга сухопътна граница с Русия.