Венецуелските сили за сигурност блокираха контролирания от опозицията парламент, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

Националната Боливарска гвардия, които осигуряват сигурността на сградата, заедно с полицията и разузнавателните агенти SEBIN, блокират достъпа до контролираното от опозицията Народно събрание.

"Агентите на SEBIN, използвайки извинението, че има взривно устройство в сградата, поеха контрола над федералния дворец. Ние сме заобиколени от разузнавателни агенти", заяви депутатът Мануела Боливар.

Опозиционните депутати обвиниха правителството, че се опитва да ги сплаши, като ги държи извън сградата на законодателната власт преди планираната сесия за разследване на депутатите, подкрепили неуспешно въстание срещу президента Николас Мадуро.

Върховният съд на Венецуела нареди вчера наказателно преследване срещу четирима депутати от опозицията.

Обвиненията срещу депутатите са, че са изразили подкрепа за призивите на опозиционния лидер Хуан Гуаидо за въстание срещу правителството на президента Николас Мадуро.

По този начин общият брой на опозиционните депутати, станали обект на внимание от венецуелското правосъдие, вече е 14, отбелязва Франс прес. Седем от тях вече бяха лишени от парламентарния си имунитет от Учредителното събрание, създадено от правителството през 2017 г. и съставено единствено от верни на президента Николас Мадуро хора.

Заместник-председателят на венецуелското Национално събрание Едгар Самбрано бе арестуван и вкаран във военен затвор, други трима депутати потърсиха убежище в резиденциите на чуждестранни дипломати, а един избяга в Колумбия, припомня Франс прес.

"Те (властите) несъмнено имат една цел - да затворят събранието. Държавният тероризъм е единственото нещо, което може да предложи Николас Мадуро", каза опозиционният лидер Хуан Гуаидо пред своите привърженици.

Опозиционерът подчерта, че депутатите са готови да продължат законодателната си дейност утре. "Ще продължим да работим и няма да изоставим парламента. Ако трябва ще заседаваме на улицата, ще го направим", добави той.

Хуан Гуаидо, който бе признат за временен президент на Венецуела в около 50 страни, се опитва да свали от власт президента Николас Мадуро от края на януари. Гуаидо определя Мадуро като "диктатор и узурпатор", тъй като преизбирането му за президент миналата година е било нелегитимно.

Гуаидо проведе междувременно телефонен разговор с канадския премиер Джъстин Трюдо и изрази решимостта си да произведе свободни и честни избори във Венецуела възможно най-скоро, предаде Ройтерс, като се позова на офиса на канадския премиер.

"Гуаидо изрази решимостта си да произведе свободни и честни избори възможно най-скоро и в съответствие с конституцията на Венецуела, и благодари на премиера (Трюдо) за ролята на Канада при формулирането на отговора на международната общност на кризата във Венецуела", заявиха от офиса на Трюдо.

На снимката: Опозиционните депутати Ромел Едгардо Гуцамана и Анхел Торес не могат да влязат в сградата на Националното събрание, заради блокирания достъп до него