Самолет на държавната авиокомпания "Кубана де авиасион" със 104 пътници и 9-членен екипаж се разби малко след излитането си от летище "Хосе Марти" в Хавана. Според властите има много загинали.

Кубинският вестник "Гранма", цитиран от световните агенции, съобщи, че има само трима оцелели и те са в критично състояние. Информацията потвърди и военен офицер.

"Новините не са окуражаващи, изглежда има голям брой жертви", каза за АФП кубинският президент Мигел Диас-Канел, пристигнал спешно на мястото на катастрофата.

Президентът обясни, че на борда е имало девет чуждестранни членове на екипажа, но не е ясно дали те са част от 104-те души, за които съобщават властите.

Източници от летището и очевидци уточниха, че самолетът "Боинг"- 737, който изпълнявал вътрешен полет до град Олгин (Източна Куба), се е разбил малко след излитането, в момента, когато извършвал първия си завой.

Самолетът е паднал в поле близо до летището.

Кубинската държавна телевизия съобщи, че Боингът е нает от "Кубана де авиасион", но не уточни кой е собственикът му.

Към 21 ч. в Министерството на външните работи няма данни за пострадали български граждани при катастрофата в Хавана. Посолството на Република България в Куба е в контакт с местните власти и очаква да получи повече информация по случая.

Българските граждани, които желаят да получат информация или да подадат сигнал за свои близки, могат да го направят на дежурните телефони на посолството на България в Куба: +537 204 67 66; +537 204 67 68

Дежурен телефон в извънработно време: +535 286 24 49