Боевете с проникналите от ивицата Газа в Израел бойци на палестинското ислямистко движение Хамас продължават, заяви говорител на израелската армия, цитиран от Ройтерс и БТА.

Той призна, че ситуацията в страната не е изцяло под контрол. Това, че много израелски цивилни и военни бяха взети за заложници от Хамас, ще се отрази на бъдещото развитие на конфликта, добави говорителят на израелската армия, без да посочи конкретни числа.

Представител на Хамас каза, че броят на отвлечените е "няколко пъти по-голям" от десетки. Пленниците са разпределени във всички райони в ивицата Газа, отбеляза той.

В. "Джерузалем пост" междувременно съобщи, че броят на убитите при атаката хора в Израел е надхвърлил 300. Повече от 1500 души са били ранени, добави израелският всекидневник, като се позова на министерството на здравеопазването.

Агенция ДПА от съобщава, че при сблъсъците с израелската армия на окупирания Западен бряг на река Йордан вчера са били убити шестима палестинци. Източник на информацията е палестинското министерство на здравеопазването. Шестимата, сред които 13-годишно момче, са били убити при сблъсъци на няколко различни места. 33 души са пострадали.

Снимка: БТА/АП

Четирима палестинци бяха убити при подобни инциденти на Западния бряг в четвъртък и петък - в навечерието на голямото нападение срещу Израел от ивицата Газа. Ситуацията в Израел и на Западния бряг отдавна е напрегната. От началото на годината бяха убити 29 души в Израел - 27 израелци, украинец и италианец, както и 207 палестинци.