Майкъл Блумбърг обяви, че ще се кандидатира за президент, присъединявайки се към многото демократи, които искат да заемат мястото на Доналд Тръмп на президентските избори през 2020 година, предава AFP.

"Аз се кандидатирам за президент, за да победя Доналд Тръмп и да възстановя Америка", казва 77-годишният Блумбърг на своята уеб страница, след като рекламната му кампания на стойност 30 милиона долара превзе ефира в САЩ. Съобщението сложи край на спекулациите за намеренията на Блумбърг, който от седмици подготвя документи, за да може да бъде кандидат за първичните избори и да се регистрира във Федералната избирателна комисия.

"Не можем да си позволим още четири години безразсъдните и неетични действия на президента Тръмп", каза бившият кмет на Ню Йорк. "Той представлява екзистенциална заплаха за нашата страна и нашите ценности. Ако спечели нов мандат, ние никога няма да се възстановим от щетите."

Бившият вицепрезидент Джо Байдън води надпреварата пред левичарите Елизабет Уорън и Бърни Сандърс, според националните проучвания.