Близо сто души са пострадали, петима от тях "по-сериозно", на борда на круизен кораб, който е попаднал в буря в Бискайския залив, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Корабът "Откривателски дух" (Spirit of Discovery) на компанията "Сага Круизис" (Saga Cruises) е плавал по курса на 14-дневен туристически рейс от Великобритания до испанските Канарски острови и обратно, когато миналия укенд е пострадал от влошаването на времето. Предполага се, че екипажът на кораба е трябвало да се откаже от посещението на град Лас Палмас на Канарските острови и да се отправи към испанския град Ла Коруня, в северозападната област Галисия, но точно в момент, когато пристанището там е било затворено заради лошите метеорологични условия.

В крайна сметка екипажът решил да върне кораба във Великобритания. Вследствие на бурята системата за безопасност на задвижването се е задействала, корабът се е наклонил наляво и внезапно спрял хода си. Сто от хилядата пътници са се контузили, като "по-голямата част" от тях са претърпели леки травми, а петима са се нуждаели от лекарска помощ в медицинските зони на кораба поради по-сериозни наранявания, съобщават от компанията "Сага круизис".

75-годишната туристка Джан Бендъл казва пред Би Би Си, че тя и съпругът ѝ са се "борили за клетия си живот" в бурята, и добавя: "Беше си страшничко. Аз не съм човек, който се плаши лесно, но беше наистина драматично". Тя разказа, че служителите от персонала на кораба са били "фантастични" и са отворили "импровизирана медицинска зона за спешна помощ".

Корабът "Откривателски дух" е акостирал снощи в Портсмут, на южния английски бряг, но от компанията не са уточнили дали някой от пострадалите се нуждае от допълнителни медицински грижи на сушата, посочва ДПА.

"Не е имало заплаха за безопасността на плавателния съд в нито един момент, но вследствие на бурята някои от гостите са претърпели контузии", заяви говорител на "Сага круизис".