Бившият американски конгресмен Джъстин Амаш каза, че няколко негови роднини са били убити при израелския въздушен удар по гръцка православна църква в ивицата Газа, предаде Ройтерс.

"Семейството ни изпитва силна болка", написа Амаш в социалната мрежа "Екс". "Нека Бог бди над всички християни в Газа и над всички израелци и палестинци, които страдат, независимо от тяхната религия", допълни той, цитиран от БТА.

Амаш, който е американец от палестински произход, беше представител на Републиканската партия в долната камара на Конгреса в периода между 2011 и 2021 г., отбелязва Ройтерс. Той е отявлен критик на бившия президент Доналд Тръмп и напусна Републиканската партия през 2019 г., а по-късно се присъедини към Либертарианската партия.

Вчера бяха погребани жертвите на ракетния удар с опело в двора на църквата. Според данни на Йерусалимската патриаршия техният брой е 18 души, сред тях поне четири са деца, става ясно от снимките от погребението, публикувани от църковните власти.

Около 1000 християни палестинци пребивават в Газа, броят на загиналите при попадението върху православния храм нараства с всеки час, тъй като все още хората преравят руините, съобщава Йерусалимската патриаршия.

Църквата, заедно със своя епископ, бяха дом и убежище за множество християни и мюсюлмански семейства по време на боевете между Израел и "Хамас".

Палестински официални лица казаха, че най-малко 500 мюсюлмани и християни са се укривали от израелските бомбардировки в гръцкия ортодоксален православен храм "Свети Порфирий", а здравното министерство на палестинския анклав обявява за 16 убити.

Израелската армия обясни, че част от църквата е била повредена при удар по намиращ се наблизо команден център на "Хамас" и че прави проверка по случая.

 

Патриаршията в Йерусалим, както и гръцкото външно министерство осъдиха атаката, за която твърдят, че е израелска. Израелските власти казаха, че проверяват случая. 

Според френското разузнаване пък взривът в болницата "Ахли Араб" в Газа преди няколко дни, не е резултат от израелски ракетен удар, а най-вероятно от неправилно изстреляна палестинска ракета, предаде Ройтерс.

Палестински официални лица съобщиха, че при експлозията, която разтърси лечебното заведение във вторник, са загинали 471 души. Министерството на здравеопазването на Газа обвини Израел, че е нанесъл въздушен удар, а израелските власти заявиха, че взривът е причинен от неуспешен ракетен изстрел на палестински бойци.

"Нищо не ни дава основание да кажем, че става въпрос за израелски удар. Най-вероятно става въпрос за инцидент при изстрелването на палестинска ракета", се казва в изявление на френското военно разузнаване.