Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви днес, че е възможно да се постигне сделка за освобождаването на държаните от "Хамас" заложници, но все още има "много трудни" въпроси за решаване, предаде Ройтерс.

Преговорите, включващи шефовете на разузнавателни служби на САЩ, Египет, Израел и Катар, за споразумение, което би довело до пауза в започналата преди четири месеца война на Израел в ивицата Газа, приключиха във вторник, без да е постигнат пробив.

Запитан дали е възможно да се постигне споразумение за прекъсване на военните действия преди началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан на 10 март, Блинкън каза, че по-ранният отговор на "Хамас" за потенциална сделка е съдържал "категорично неизпълними условия", но е предлагал възможността да се работи по споразумение.

"С нашите партньори от Катар, от Египет и Израел сега работим по този въпрос, при това много интензивно, за да се опитаме да постигнем договореност, и смятам, че това е възможно", каза американският дипломат на пресконференция при посещение в Албания, информира БТА.

"Има някои много, много трудни въпроси, които трябва да се решат. Ние обаче сме решени да направим всичко възможно за постигането на напредък и да видим дали можем да постигнем споразумение", допълни Блинкън.

Според запознат източник директорът на ЦРУ Уилям Бърнс е бил днес в Израел за допълнителни разговори.

Междувременно британският министър-председател Риши Сунак призова Израел да отвори напълно граничния пункт "Керем Шалом" за доставка на международна хуманитарна помощ за Газа през пристанище Ашдод. Той направи това в разговор с израелския си колега Бенямин Нетаняху, предаде Ройтерс.

"Министър-председателят изтъкна размерите на хуманитарната криза в Газа и призова Израел да отвори напълно граничния пункт "Керем Шалом", за да се позволи доставката на хуманитарна помощ по море през пристанище Ашдод", заявиха от "Даунинг стрийт".

Сунак приветства усилията на Йордания за пускане от въздуха на хуманитарна помощ над Газа, съобщи премиерската канцелария, след като по-рано днес Сунак прие на "Даунинг стрийт" йорданския крал Абдула, съобщава БТА.

"Министър-председателят приветства иновативните усилия на Йордания за доставка на животоспасяваща помощ за Газа по суша и въздух и посочи, че Великобритания работи за облекчаване на хуманитарната криза чрез деблокиране на пътищата за доставка на помощ", заяви говорител на премирската канцелария.