Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще посети Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия в понеделник, преди да се отправи към Израел, след като предупреди, че войната в Газа може да се разпространи в региона без координирани усилия за постигане на мир, предаде Ройтерс.

Блинкън е на петдневна визита в Близкия изток, която започна в неделя с разговори в Йордания и Катар, опитвайки се да предотврати мащабна война в региона. В пановете на държавния секретар на САЩ е да посети Западния бряг и Египет тази седмица.

"Настоящият момент е момент на дълбоко напрежение за региона. Това е конфликт, който е с висок риск от метастази, причинявайки още повече несигурност и страдание", каза Блинкън на пресконференция в Доха, преди да се отправи към Абу Даби.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант каза същевременно, че интензивността на офанзивата в Газа е сигнал за решимостта на страната му да унищожи въоръжената групировка "Хамас", която управлява анклава, и да възпира други потенциални подкрепяни от Иран противници, включително "Хизбула" в Ливан.

"Моето мнение е, че ние се борим с една ос, а не с един враг", каза Галант пред Wall Street Journal, цитиран от Ройтерс. "Иран изгражда военна мощ около Израел, за да я използва."

Израел и "Хизбула" често си разменят удари през ливанската граница, а близките до Иран хуси в Йемен изглеждат са решени да продължат атаките срещу търговските кораби в Червено море, докато Израел спре да бомбардира палестинците в Газа, отбеляза Ройтерс.

Войната в Газа беше предизвикана от изненадваща атака на "Хамас" срещу израелски градове на 7 октомври 2023 г., при която според Израел са убити около 1200 души. Бе съобщено, че 240 души са взети за заложници.

При израелската офанзива досега са убити 22 835 палестинци в Газа - по оценки на палестинските здравни служби от неделя, като 111 смъртни случаи и 250 ранени бяха добавени към черната статистика през предходните 24 часа.

Боевете разселиха по-голямата част от 2,3-милионното население на Газа, оставиха много домове и гражданска инфраструктура в руини и причиниха остър недостиг на храна, вода и лекарства.

Блинкън каза, че ще каже на Израел, че е наложително да направят властите му повече, за да предотвратят жертви сред цивилното население в Газа и че на палестинските цивилни трябва да бъде позволено да се върнат по домовете си, а не да бъдат притискани да напускат Газа.

Той направи това изявление на съвместна пресконференция с катарския премиер шейх Мохамед бин Абдулрахман ал Тани в столицата Доха.

Блинкън предупреди, че конфликтът между Израел и "Хамас" може да обхване региона, "причинявайки още повече страдания и несигурност". САЩ работят, за да попречат на разпространението на конфликта, подчерта държавният секретар.

Кралят на Йордания Абдула призова Блинкън да използва влиянието на Вашингтон върху Израел, за да го притисне за незабавно прекратяване на огъня и предупреди за "катастрофалните последици" от продължаващата военна кампания на Израел.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху на свой ред обеща да продължи битката.

"Войната не трябва да бъде спирана, докато не постигнем всички цели: елиминирането на "Хамас", връщането на всички наши заложници и гаранцията, че Газа вече няма да представлява заплаха за Израел", каза премиерът в началото на седмичното заседание на кабинета на неделя. "Казвам това както на нашите врагове, така и на нашите приятели."

 

Катарският премиер заяви на пресконференцията с Блинкън, че убийството на лидер на "Хамас" при израелски удар в Бейрут е засегнало способността на Доха да посредничи между палестинската групировка и Израел. Въпреки това Катар ще продължи усилията си, подчерта той.

След разговорите си с Блинкън шейх Мохамед също призова за незабавно прекратяване на огъня, като заяви, че постоянните образи на смърт и разрушения в Газа водят до намаляване на чувствителността на хората към ужасите на случващото се, предаде Асошиейтед прес.

"Това е голямо изпитание за нашата хуманност", каза той. "Ние търсим устойчиво бъдеще, обаче сега фокусът е върху спирането на боевете".

Освен това Блинкън определи като "невъобразима трагедия" смъртта на двама журналисти на Ал Джазира при удар, за който беше обвинен Израел.