Американският държавен секретар Антъни Блинкън се срещна днес с израелския министър на отбраната Йоав Галант и го предупреди за рисковете от офанзива в Рафах, като повтори, че САЩ се противопоставят на подобна операция, предаде Франс прес.

Това стана след решението на Съвета за сигурност на ООН, който прие резолюция, призоваваща за "незабавно прекратяване на огъня" в Газа за свещения мюсюлмански месец рамазан, предаде ДПА и БТА. Това е първата резолюция на Съвета, приета след близо шест месеца война в ивицата Газа.

Най-мощният орган на ООН изрази "дълбока загриженост относно катастрофалната хуманитарна ситуация в ивицата Газа". Той също така настоява за незабавно и безусловно освобождаване на всички заложници, държани от палестинската групировка "Хамас".

Съединените щати, които имат право на вето, се въздържаха от гласуването в понеделник, като по този начин дадоха възможност резолюцията да бъде приета. Останалите 14 членове на Съвета за сигурност гласуваха "за".

Резолюцията, която е обвързваща съгласно международното право, допълнително засилва международния натиск върху страните в конфликта, а именно Израел и "Хамас".

Снимка: БТА/АР

Блинкън е "потвърдил подкрепата на САЩ за осигуряване на разгрома на "Хамас", включително в Рафах, но отново се е противопоставил на голяма сухопътна операция в Рафах", се казва в изявление на говорителя на Държавния департамент Матю Милър.

Американският държавен секретар е "подчертал съществуването на алтернативи на пълномащабна сухопътна инвазия, които биха гарантирали по-добре сигурността на Израел и биха защитили палестинските мирни граждани", допълни говорителят.

Срещата между Блинкън и Галант се състоя днес във Вашингтон, след като вчера Израел отмени посещение на делегация от високопоставени представители в американската столица.

Решението за отмяната на това посещение беше взето в отговор на американското въздържане по време на вчерашното гласуване в Съвета за сигурност на ООН на резолюция, призоваваща за "незабавно прекратяване на огъня" в Газа - формулировка, на която САЩ досега налагаха вето, посочва АФП.

Междувременно "Хамас" обвини Израел за провала на преговорите за спиране на огъня в Газа

Палестинското ислямистко движение "Хамас" обвини израелското правителство, че е "носи цялата отговорност" за провала на досегашните преговори за спиране на огъня в Газа, придружено от освобождаване на заложници и затворници, предаде Франс прес.

"Движението неотдавна информира братята посредници (Катар и Египет), че се придържа към своята позиция и визия, представени на 14 март. Но (израелската) окупация отказа да отговори на основните искания на нашия народ и на нашата съпротива", се казва в изявление на "Хамас".

"В резултат на това движението отново заявява, че (израелският премиер Бенямин) Нетаняху и неговото екстремистко правителство носят цялата отговорност за провала на преговорните усилия и за това, че досега са възпрепятствали сключването на споразумение", добави "Хамас", без да обявява, че слага край преговорите.

Групировката "Хамас", която досега настояваше за окончателно прекратяване на огъня в Газа преди размяната на израелски заложници с палестински затворници, промени позицията си на 14 март, като заяви, че сега подкрепя шестседмично примирие, включващо връщане на разселените палестинци по домовете им и "истинска" размяна на затворници, посочва Ройтерс.

Страните посредници - САЩ, Катар и Египет - от седмици водят преговори за прекратяване на огъня след пет месеца и половина опустошителна война, отбелязва АФП.

"Хамас" приветства вчера резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща за "незабавно прекратяване на огъня" в Газа, и изрази "готовност" да започне "незабавно" процес на размяна на заложници срещу затворници.