Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви днес, че страната му остава решително настроена да изпрати сили в град Рафах в най-южната част от ивицата Газа, където са намерили убежище повече от един милион палестинци, и че при необходимост е готова да предприеме действия без подкрепата на Съединените щати, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че той е казал това в обстановка на напрегнати отношения между двамата съюзници, в момент, когато войната в ивицата Газа продължава вече шести месец, добавя БТА.

В официално изявление Нетаняху съобщи, че е казал на пристигналия на посещение в Израел държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън, че няма как ислямисткото движение "Хамас" да бъде победено без навлизане в Рафах.

По време на шестото си пътуване до Близкия изток за последната половин година Блинкън се срещна на четири очи с израелския премиер за преговори, целящи засилване на притока на хуманитарна помощ в Газа.

Нетаняху заяви, че е благодарил на Блинкън за подкрепата в борбата срещу "Хамас" и че Израел признава нуждата да се пази животът на цивилните.

"Казах му, че се надявам, че ще го [настъплението в Рафах] направим с подкрепата на САЩ, но и че, ако трябва, ще го направим сами", заяви израелският премиер.

Снимка: AP/БТА

Американският държавен секретар на Антъни Блинкън заяви от своя страна, че офанзива срещу град Рафах в ивицата Газа рискува да "изолира още повече" Израел и ще навреди на сигурността му в дългосрочен план, предаде Ройтерс.

При отпътуването си от Израел Блинкън каза пред журналисти, че е провел "откровени разговори", имайки предвид срещите с израелски официални представители, включително с израелския премиер Бенямин Нетаняху, добавя БТА.

Една военна сухопътна операция в Рафах "рискува да отнеме живота на още цивилни. Рискува да предизвика по-голям хаос в доставките на хуманитарна помощ. Рискува още повече да изолира Израел в международен план и да застраши дългосрочната му сигурност и авторитет", каза Блинкън.

Според Израел Рафах е последната твърдина на екстремистите от "Хамас" и че има план как да бъдат евакуирани цивилните преди готвеното настъпление. Вашингтон обаче предупреждава, че наземна операция би била грешка, от която хората, намерили убежище в града, ще пострадат тежко.

Израел твърди, че днес е ликвидирал и заловил стотици бойци на "Хамас" по време на продължила пет дни операция в болничния комплекс "Аш Шифа" в Газа. Това е едно от малкото останали дори частично действащия лечебни заведения в северната част на анклава. "Хамас" и медицинският персонал отричат на място да е имало бойци.

Напрежението между САЩ и Израел става все по-публично, като американският президент Джо Байдън нарече кампанията на Израел в Газа "прекомерна" и каза, че при нея загиват твърде много цивилни, отбелязва Ройтерс.

Войната беше предизвикана от нападението в Южен Израел на бойци на "Хамас", при което бяха убити 1200 и отвлечени 253 души. Повече от 32 хил. палестинци са загинали при последвалите израелски бомбардировки по данни на здравните власти в Газа.

Преди срещата Блинкън заяви, че ще накара Нетаняху да предприеме спешни мерки за приемането на допълнителна хуманитарна помощ в гъсто населения анклав, заплашван според ООН от глад.

Американски служители заявиха, че доставките по суша трябва бързо да се увеличат и че помощта трябва да се поддържа в дългосрочен план.

"Сто процента от населението в Газа страда от високи нива на остра продоволствена несигурност. Не можем и не трябва да позволяваме това да продължи", заяви Блинкън на пресконференция снощи.

Израел, който проследява всички пратки към Газа и е закрил достъпа към северната част на анклава, отрича обвиненията, че ограничава доставките, и твърди, че там достига достатъчно помощ.

"Доколкото знаем, според анализите ни няма глад в Газа. Има достатъчно количество храна, което влиза в Газа ежедневно", заяви пред репортери полк. Моше Тетро, ръководител на Израелската администрация за координация и връзка за Газа.