"Световната банка ще засили легитимността, ефективността и прозрачността на своята дейност", заяви президентът на международната финансова институция Робърт Зелик, цитиран от Франс прес, при официалното откриване на годишните срещи на банката и на Международния валутен фонд (МВФ) днес в Истанбул, предаде БТА.
Вчера 186-те страни членки на Фонда, който финансира проекти за развитие в бедните страни и държави със средни приходи, се ангажираха да предоставят на банката допълнителни ресурси, ако това стане необходимо.
"Ние се ангажираме да гарантираме, че групата на Световната банка ще има на разположение достатъчно ресурси, за да се справи с проблемите на развитието, които ще възникват в бъдеще", заяви вчера в комюнике Комитетът за развитие, който е натоварен да определя основните насоки в дейността на Световната банка. САЩ обаче настояха вчера Световната банка да се реформира в по-голяма степен, за да постигне прозрачност и ефективност, и обявиха, че това е условие за увеличаване на нейните ресурси, припомня Франс прес.